Dit wil de NPO in 2024 uitgeven aan lineaire radio

De NPO wil in 2024 ruim 82,8 miljoen euro uitgeven aan lineaire radio. Dit is ruim een ton minder dan dit jaar. Daarnaast wil de NPO het budget voor online en on-demand, waar podcasts onder vallen, flink opschroeven. Dit blijkt uit de begroting over 2024 van de NPO.

Foto: RadioWereld

NPO Radio 1 blijft met een totaal budget van 43,59 miljoen het station met de hoogste kosten. Het station krijgt zelfs bijna een half miljoen meer dan dit jaar. Dat Radio 1 veruit de duurste zender is, is logisch. Bovenop het nieuws zitten, live sportverslaggeving en onderzoeksjournalistiek zijn dure zaken.

Bij NPO Radio 2 mogen ze komend jaar bijna 10,55 miljoen euro uitgeven aan radio. Dat is ruim een half miljoen minder dan dit jaar. Reden voor de bezuiniging is dat de NPO meer budget vrijmaakt voor on-demand, zo liet NPO Audio-directeur Jurre Bosman onlangs al weten in een interview. Als gevolg hiervan is de gepresenteerde nachtprogrammering van Radio 2 al grotendeels gesneuveld.

Bij NPO 3FM gaat het budget daarentegen iets omhoog. De jongerenzender heeft volgend jaar 7,81 miljoen te besteden voor radio, ongeveer 60.000 euro meer dan dit jaar.

Ook NPO Klassiek krijgt komend jaar meer budget voor radioprogramma’s. Het gaat om een stijging van ruim anderhalve ton, waardoor de klassieke zender bijna 10,16 miljoen euro ter beschikking heeft.

NPO Radio 5 krijgt in 2024 bijna 80.000 euro minder en mag 6,82 miljoen uitgeven aan radio. NPO FunX krijgt komend jaar ruim 3,90 miljoen euro budget, wat 127.000 euro minder is dan dit jaar.

Tabel: NPO begroting 2024

Online en On-demand
Tegelijkertijd groeien de budgetten van online en on-demand naar elk 7,1 miljoen euro. Voor on-demand betekent dit een toename van ruim 2 miljoen euro. Daarnaast wordt het budget voor extra kanalen ruimschoots verdubbeld naar 2,8 miljoen. Onder extra kanalen vallen NPO Soul & Jazz, NPO SterrenNL en NPO 3FM KX Radio. Laatstgenoemde wordt in de begroting omschreven als NPO Campus, wat duidt op een naamswijziging.

Ook komt er een experiment met een nieuwe radiozender om de publieksgroep 35 tot 54-jarigen met een biculturele achtergrond beter te bereiken.

TV
Overigens zijn de kosten van radio een lachertje vergeleken bij televisie. In 2024 is de NPO van plan om ruim 566 miljoen euro uit te geven aan televisie. Dat is overigens wel 26 miljoen minder dan dit jaar. NPO1 heeft met 316 miljoen euro veruit het meeste budget. [RadioWereld.NL]

3 reacties

  1. NPO Radio 3 krijgt nog meer belastinggeld onbegrijpelijk voor zo’n zinkend schip.
    En natuurlijk moet Radio 5 weer inleveren terwijl ze 3 keer meer luisteraars hebben als 3 FM begroting zal wel weer gemaakt zijn door jongeren die niks met muziek of ouderen hebben bah.

  2. Het budget van radio 1 en klassiek kan ik nog begrijpen, opnames op lokatie e.d. Maar wat doen ze bij radio 2 meer dan bij radio 5. Alleen maar plaatjes draaien, en dat kost bij radio 2 vier miljoen meer? Belachelijk.

  3. Schandalig dat er belastinggeld gaat naar Radio2 en 3FM. Dit kun je op geen enkele wijze nog goed praten. Privatiseren of opheffen. En drie staats televisiezenders? Eentje is meer dan genoeg.
    De Nederlandse overheid is het spoor compleet bijster. Wat een puinhoop hebben ze er van gemaakt.