Zoek
Sluit dit zoekvak.

VS: KTU New York scoort hoogste luistercijfers in 10 jaar

103.5 (W)KTU in New York City kan terugkijken op een goede zomer. De dancezender scoort namelijk zijn hoogste marktaandeel in meer dan 10 jaar tijd. Dit blijkt uit de augustuscijfers van Nielsen Audio. Aan kop gaat nog altijd Lite FM, terwijl in Los Angeles K-Earth 101 de grootste blijft.

KTU is al ruim 25 jaar ‘The Beat Of New York’. In 1996 ging het station van start als dancezender en heeft nog altijd een schare groep luisteraars. De afgelopen jaren is KTU geëvolueerd tot Hot Adult Contempory (Hot AC) zender met wel met overwegend uptempo hits. Op de playlist staan artiesten van nu, zoals Taylor Swift, Ed Sheeran, Dua Lipa, Taylor Swift en David Guetta, maar ook dance klassiekers van Amber, ’N Sync, Jennifer Lopez en Nicky French komen nog dagelijks voorbij.

In de augustusmeting zag KTU het marktaandeel met 0,8%-punt stijgen naar 5,0%. Dat is net niet genoeg voor een plek in de top vijf, maar wel het hoogste marktaandeel sinds augustus 2012, zo weet luistercijfersexpert Chris Huff. En met ruim 3 miljoen luisteraars per week staat het station wel op de tweede plaats als het om bereik gaat.

Aan kop gaat nog altijd de popzender 106.7 Lite FM (WLTW) met een marktaandeel van 8,1% (+0,4%-punt). Ook heeft Lite met bijna 3,7 miljoen luisteraars veruit het hoogte weekbereik.

Op ruime afstand volgt Q104.3 (WAXQ) met 6,5% marktaandeel. Het is voor het eerst in maanden dat de classic rockzender een verlies noteert, want de afgelopen tijd verbrak Q regelmatig zijn eigen luistercijfersrecord.

Plek drie is voor de urban popzender WBLS 107.5 met 5,4%. Het is de eerste stijging sinds april voor de zender. (W)CBS FM 101.1 heeft het moeilijk deze zomer. De classic hitszender verlies bijna een vol procentpunt marktaandeel en staat met 5,2% nu vierde. Vlak daarachter volgt Z100 (WHTZ) met 5,1%. Ook de hitzender verloor terrein.

Door de grote voorsprong leidt Lite nu bij zowel de doelgroep 25-54 jarigen als 18-34 en 18-49 jarigen.

Los Angeles
K-Earth 101 (KRTH) staat voor de zesde meting op een rij op de eerste plaats. Wel ziet de classic hitszender voor het eerst sinds april de cijfers wat dalen, maar met 6,4% is de afstand tot de nummer twee, 104.3 My FM (KBIG), nog steeds groot. De popzender volgt namelijk met 5,1%.

De talkzender KFI AM640 wint 0,6%-punt en staat nu derde met 4,8%, de hoogste cijfers in meer dan een jaar tijd. Een flinke duik naar beneden maakt 94.7 The Wave (KTWV). De urban popzender verliest 0,9%-punt en moet nu genoegen nemen met 4,6%. Ook verlies is er voor KOST 103.5, die met 4,5% marktaandeel de top 5 completeert.

K-Earth 101 heeft ook de meeste luisteraars per week in Los Angeles: ruim 2,31 miljoen.

Kijkend naar de doelgroepen, dan gaat K-Earth nog steeds aan kop bij 25-54 en 18-34 jaar. Bij de 18-49 jarigen is My FM het populairst.

Riverside/San Bernardino
Elke maand blikt RadioWereld.NL ook op een radiomarkt elders in de Verenigde Staten. Dit keer Riverside/San Bernardino, twee voorsteden van Los Angeles. De stadsregio Riverside/San Bernardino telt ruim 2,1 miljoen inwoners en is radiomarkt 26. Ruim de helft van de inwoners in Spaanstalig. En omdat de steden vlakbij Los Angeles liggen zijn er ook stations uit deze stad te ontvangen.

Aan kop gaat nog altijd KOLA 99.9 met 9,9% marktaandeel. De classic hitszender won deze meting een vol procentpunt en noteert de hoogste luistercijfers op deze frequentie sinds 1973.

Plek twee is voor de countryzender K-Frog 95.1 (KFRG) met 5,8%. Het station stoot deze meting de Spaanstalige zender Jose 97.5 (KLYY) van de tweede plek. Jose daalde namelijk naar 4,1%. Op vier staat de popzender 104.3 My FM uit Los Angeles met 3,7%. Vlak daarachter volgt de christelijke popzender KSGN 89.7 met 3,6%.

Net buitende top vijf vallen de Mexicaanse popzenders Que Buena (KRQB) en La Nueva (KSCA). [RadioWereld.NL]

Eén reactie