Luistercijfers VK: Opnieuw flinke stijging voor Greatest Hits Radio

Greatest Hits Radio zag de luistercijfers opnieuw flink stijgen. Mede door de komst van Ken Bruce en het steeds groter wordende bereik op FM is Greatest Hits Radio nu het commerciële netwerk met het hoogste marktaandeel. Dit blijkt uit de luistercijfers van RAJAR over het derde kwartaal van dit jaar.

Sinds dat in januari bekend werd dat Bruce de overstap zou maken van BBC Radio 2 naar Greatest Hits Radio, stijgen de luistercijfers van dit netwerk elk kwartaal fors. En die stijging heeft zich in het derde kwartaal doorgezet.

Het weekbereik van Greatest Hits Radio steeg met bijna 800.000 luisteraars naar ruim 6,58 miljoen. Het marktaandeel steeg met 0,8%-punt naar 5,5%. Hiermee is Greatest Hits Radio Heart gepasseerd als grootste netwerk als het om marktaandeel gaat. Het weekbereik van Heart ligt met 8,58 miljoen luisteraars nog wel flink hoger.

Ken Bruce won een slordige 700.000 luisteraars en heeft nu 3,7 miljoen luisteraars per week. Met Simon Mayo heeft Greatest Hits Radio ook nog een de populairste commerciële middagshow in op zender. Wekelijks stemmen er 2,5 miljoen luisteraars op dit programma af.

De ochtendshow met Simon ‘Rossi’ Ross is nu goed voor 2,7 miljoen luisteraars per week. De grootste commerciële ochtendshow is nog altijd te horen op Heart. Hier trekken Jamie Theakston en Amanda Holden nog altijd ruim 3,8 miljoen luisteraars per week.

BBC Radio 2 stabiliseert
BBC Radio 2, de oude broodheer van Bruce, kreeg in het tweede kwartaal nog flinke klappen, maar wist zich in het derde kwartaal te stabiliseren. Zowel het marktaandeel als weekbereik stegen weer een beetje. Radio 2 blijft daarmee de best beluisterde zender van het Verenigd Koninkrijk.

Venon Kay, die het tijdsslot van Bruce heeft overgenomen, bleef eveneens stabiel met 6,9 miljoen luisteraars. De ochtend van Radio 2 verloor wel weer opnieuw terrein. Zoe Ball daalde met 200.000 luisteraars naar ruim 6,51 miljoen.

Voor de BBC was het derde kwartaal weer wat beter dan de tweede, want het totale marktaandeel steeg met 0,6%-punt naar 43,8%.

Londen
Nog altijd is BBC Radio 4 de grootste zender in Londen met 12,6% marktaandeel, gevolgd door BBC Radio 2. LBC blijft de grootste commerciële zender in de hoofdstad met 7,4%, al verloor de talkzender opnieuw marktaandeel. Heart blijft de grootste commerciële muziekzender met 5,1%.

Van de ochtendshows zijn helaas geen cijfers van de landelijke BBC stations openbaar gemaakt voor Londen. Van de cijfers die wel beschikbaar zijn gaat LBC aan kop. Nick Ferrari trekt wekelijks 744.000 luisteraars (-54.000).

Heart Breakfast volgt daarachter met 731.000 luisteraars (+61.000), Terwijl capital Breakfast met Roman Kemp, Siân Welby en Chris Stark daalde naar 652.000 luisteraars (-23.000). Geruchten gaan dat Kemp binnenkort stopt met de ochtendshow.

Tekst gaat verder onder de tabel

Digitaal
Het aandeel digitale radio steeg in het Verenigd Koninkrijk naar 70,3%, terwijl FM/AM daalde naar 29,7%. DAB(+) blijft met ruim 42% het grootste platform om radio te luisteren. Online volgt met 24,2%.

De grootste digitale radiozender is nog altijd BBC 6Music met 2,75 miljoen luisteraars en 2,5% (+0,1%-punt) marktaandeel. Bij de commerciële stations is er een tweedeling. Absolute Radio heeft het hoogste marktaandeel met 1,6%, terwijl Kisstory met 2,57 miljoen de meeste luisteraars heeft. Daarmee is Kisstory opnieuw groter dan zus Kiss.

De volgende meting wordt voor Bauer een interessante. Dan wordt voor het eerst echt duidelijk wat het effect op de luistercijfers is van het omzetten van radiostations van DAB naar DAB+. In oktober werden onder meer Absolute 80s (0,8%), Planet Rock (1,1%) en Scala Radio (0,2%) omgezet naar de nieuwe standaard. Ongeveer tweederde van alle DAB-radio’s in het Verenigd Koninkrijk kan ook DAB+ ontvangen. [RadioWereld.NL]