Vlaanderen: Komst Nostalgie+ op FM zorgt voor de nodige vragen en kritiek

De komst van Nostalgie+ op FM in Vlaanderen eind september houdt de gemoederen bezig in de Vlaamse radiowereld. Van de een op de andere dag werd jongerenzender NRJ vervangen door een station met overwegend 60s, 70s en 80s. De grote vraag is dan ook of dit mag volgens de vergunning.

In juli tikte de Vlaamse mediaregulator VRM NRJ al op de vingers wegens het niet naleven van de voorschriften die in de erkenning (vergunning) staan. De radiozender had tot eind september gekregen om alsnog aan deze voorschriften te voldoen.

Met het vervangen van NRJ door Nostalgie+ wordt nu weer aan een deel van de voorschriften gedaan, maar toch zijn er nog de nodige vraagtekens. NRJ kreeg de vergunning voor een generalistisch programma voor de doelgroep tussen 14 en 44 jaar. Nostalgie+ daarentegen richt zich op de doelgroep 50+.

Vraagtekens
De veranderingen zijn ook in de politiek opgemerkt. Afgelopen week zorgde dit al voor vragen van Karin Brouwers (cd&v) aan minister van media Benjamin Dalle tijdens de Commissie Media in het Vlaamse Parlement. Zij vroeg zich dan ook terecht af of de wissel tussen NRJ en Nostalgie+ zomaar kan in relatie tot de verleende erkenning.

Minister Dalle hield zich grotendeels op de vlakte. “Enkel de VRM en alleen zij bepalen of de mediawet wel of niet wordt overtreden”, zo luidde zijn antwoord.

Ook lokale omroepen verbaasd
Maar ook vanuit de lokale omroepsector komt de nodige kritiek. De VRRO, die de lokale stations vertegenwoordigd, heeft met verbazing kennis genomen van de ingrijpende wijziging. “We waren al verbaasd door het herverdelen van de frequenties van netwerk 2 onder de andere netwerken en nu zien we bij netwerkpakket 1 een muzikale bocht van 180 graden. Kan dat zomaar?”, zo vraagt de branchevertegenwoordiger zich af in een reactie op Radiovisie.

Veel lokale stations richten zich juist op de doelgroep 50+ en hebben er nu een concurrent bij gekregen die op veel sterkere frequenties uitzendt.

Daarnaast is het de VRRO een doorn in het oog dat de VRM tegen lokale stations veel strenger op lijkt te treden. “Lokale radiozenders werden bijvoorbeeld geschorst of aangemaand om zich in regel te stellen omdat ze minder gepresenteerde programma’s brachten dan in hun dossier ter erkenning – vrijwillige medewerkers komen en gaan terwijl dit ons toch minder ingrijpend lijkt dan een volledig ommekeer van muzikaal profiel.” [RadioWereld.NL]