Search
Close this search box.

VS: CBS FM scoort beste luistercijfers in een jaar tijd

Na een slechte kerstperiode klimt 101.1 (W)CBS FM in New York City weer uit het dal. Inmiddels is de classic hitszender opgeklommen naar de derde plaats bij de luistercijfers. Lite FM blijft nog altijd het populairst, terwijl KOST marktleider blijft in Los Angeles.

Dit blijkt uit de luistercijfers over januari van Nielsen audio.

De kerstgekte is voorbij op de radio en dus normaliseren de luistercijfers zich weer. Zo ook bij CBS FM, alleen is daar echt een herstel te zien. Het afgelopen jaar stond bij CBS FM in het teken van verjonging, die is ingezet na het vertrek van Scott Shannon eind 2022.

Muziek uit de 70’s is inmiddels vrijwel verdwenen van de zender, en de focus ligt nu op de 80’s en 90’s. Ook duikt er al regelmatig een nummer uit de 00’s op. Eerder sneuvelde ook al de ‘All Request 80’s Lunch.’ De laatste wijziging is dat Broadway Bill Lee van de middag naar de avond is verhuisd. Zijn plek in middag is ingenomen door Jesse Addy, die van zusterstation New 102.7 (WNEW) komt.

Het afgelopen jaar stond CBS FM nog wel regelmatig in de top 3, maar de luistercijfers waren niet meer zo sterk als de jaren ervoor en fluctueerden nogal eens. In de meting over de kerstperiode tuimelde CBS FM zelfs uit de top 5.

Januari was voor CBS FM daarentegen een uitstekende maand. Het marktaandeel steeg met 1,8%-punt naar 6,2%. Dit is niet alleen goed voor plek drie, maar ook nog eens de beste cijfers sinds februari 2023.

Aan kop in New York City gaat nog altijd 106.7 Lite FM (WLTW). Het popstation zag wel de kerstpiek wegvloeien, want het marktaandeel kelderde met 6,6%-punt naar 7,7%. Maar dit is nog ruimschoots genoeg om de koppositie te behouden. Daarnaast heeft Lite met 3,42 miljoen nog altijd de meeste luisteraars per week.

De classic rockzender Q104.3 (WAXQ) staat nu tweede met 6,6% marktaandeel, terwijl de hitzender Z100 (WHTZ) de vierde plek bezet houdt met 5,5%. De urban popzender WBLS 107.5 completeert de top vijf met 4,8%. Flinke winst was er voor de nieuwszender WINS, die hiermee opklimt naar de zesde plaats.

Kijkend naar de doelgroepen, dan blijft Lite aan kop bij 25-54 jaar, maar heeft Q104.3 de koppositie veroverd bij 18-34 jaar en mag CBS FM zich nu nummer 1 noemen bij 18-49 jaar.

Los Angeles
In Los Angeles is bij KOST 103.5 hetzelfde beeld te zien als bij Lite in de Big Apple: de hoge kerstcijfers smelten als sneeuw voor de zon. KOST kelderde met 5,6%-punt waardoor de popzender nu nog 7,0% marktaandeel noteert. Ook blijft KOST met wekelijks 2,24 miljoen luisteraars bereiksleider.

De classic hitszender K-Earth 101 (KRTH) won 0,4%-punt en sluit met 6,2% marktaandeel aan op plek twee, gevolgd door de talkzender KFI AM640 met 5,5%. Dit is een winst van bijna een procentpunt.

Ook de urban popzender 94.7 The Wave (KTWV) won bijna een vol procentpunt en staat met 5,0% nu vierde. Op vijf staat nu de popzender 104.3 My FM (KBIG) met 4,6%.

Bij de doelgroepen blijft KOST op één bij 25-54 en 18-34 jarigen, terwijl K-Earth de koppositie heeft heroverd bij 18-49 jaar.

Indianapolis
Elke maand blikt RadioWereld.NL ook op de rangen en standen in een radiomarkt elders in de VS. Dit keer is dat Indianapolis, radiomarkt 38 en bekend van de wereldberoemde Indy 500. Indianapolis is de hoofdstad en grootste staat van de staat Indiana. De stadsregio telt ruim 1,6 miljoen inwoners.

De popzender B105.7 (WYXB) behoudt de koppositie met 9,8% marktaandeel. De urban popzender 106.7 WTLC schoot omhoog naar 9,0% marktaandeel, wat goed is voor plek twee en een nieuw stationsrecord. Dit is niet alleen herstel van de kerstperiode. Het station zit structureel in de lift, het s namelijk al de derde meting op een rij dat het station stijgt. Ten opzichte van november is het marktaandeel met bijna 4%-punt gestegen.

Classic hitszender 104.5 WJJK stijgt naar drie met 7,6% marktaandeel, terwijl classic rock Q95 (WFBQ) aansluit met 6,9%. De pop-rockzender 92.3 WTTS maakt de top vijf compleet met 6,3%. [RadioWereld.NL]