Zoek
Sluit dit zoekvak.

Radio Caroline viert 60-jarig bestaan

Radio Caroline bestaat 60 jaar. Dit wordt tot en met komende zondag (31 maart) gevierd met speciale programma’s vanaf het radioschip Ross Revenge. De uitzendingen zijn te beluisteren via internet en in delen van Nederland ook via de middengolffrequentie 648 kHz.

Foto: video still

Op 28 maart 1964 startte Caroline met uitzendingen vanaf de Noordzee. Het station volgde daarmee het voorbeeld van Radio Veronica, die vier jaar eerder van start ging. Caroline werd uit onvrede opgericht door Ronan O’Rahilly, die in 2020 overleed. Het was de Ierse zakenman een doorn in het oog dat bepaalde platen op andere radiostations niet gedraaid werden.

Zo had de BBC een muziekbeperking, terwijl bij Radio Luxembourg een aantal grote platenlabels bepaalden wat er gedraaid werd.

Vanaf zee
De naam dankt Caroline aan de dochter van John F Kennedy: Caroline Kennedy. Caroline werd één van de zeezenders die het het langst vol hield. Eerst legaal, omdat de zeezender zich in de internationale wateren bevond, maar later ging de zender illegaal door vanaf zee.

 

De zeezender was ook in Nederland en België goed te ontvangen, en bouwde meteen vanaf de start ook hier een grote schare luisteraars op.

Nederlands tintje
Begin jaren ’70 lag het zendschip van Caroline zelfs voor de Nederlandse kust en waren er ook Nederlandstalige uitzendingen. Daarmee heeft Caroline, en dus ook O’Rahilly, een belangrijke rol gespeeld in de Nederlandse radiogeschiedenis.

Sinds december 2017 zendt Caroline weer uit op de middengolf. Dit keer geheel legaal. Vanuit Engeland wordt uitgezonden op 648 kHz. Omdat de zender langs de oostkust staat, zijn de uitzendingen ook nog in het westen van Nederland goed te ontvangen.

En er is een extra Nederlands tintje aan de uitzendingen van de middengolf, want hiervoor wordt de Harris-zender gebruikt waarop Arrow Classic Rock in het verleden op AM828 uitzond. Eerder gingen de verhalen dat dit de oude 828-zender van Radio 10 Gold zou zijn, maar dit bleek onjuist te zijn.

Afgelopen donderdag werd het 60-jarig bestaan van Radio Caroline al gevierd op BBC Radio 2. Voormalig Radio Caroline-deejay Tony Blackburn nam eenmalig de ochtendshow over op Radio 2 van Zoe Ball. “We zijn terug, de piraten zijn terug! Zoe Ball is buitengesloten van de studio.” [RadioWereld.NL]

Gerelateerde berichten