Zoek
Sluit dit zoekvak.

Clown Bassie gruwt van grofheid

Bassie wil terug naar de fatsoenlijke kinder-tv zoals die vroeger werd gemaakt. Met de serie Bassie en zijn Vriendjes maakt de clown een leerzame kindershow.

Clown Bassie wil terug naar de fatsoenlijke kindertelevisie zoals die dertig jaar geleden werd gemaakt. Met de 17-delige serie Bassie en zijn Vriendjes, die vanaf eind dit jaar op acht regionale zenders wordt uitgezonden, maakt hij een leerzaam kinderprogramma. Over veel huidige kinderprogramma’s is hij niet te spreken. “Laat een kind toch kind blijven tot 10 jaar”, zegt Bas van Toor, zoals de pias in werkelijkheid heet, in een interview met Novum Nieuws. “Later komt hij wel tot de ontdekking hoe het werkelijk in elkaar zit.”

Kinderprogramma’s met danseressen in sexy pakjes zijn niet aan de clown besteed. Ook is veel kindertelevisie tegenwoordig veel te grof, vindt Bassie. “Ze moeten zich schamen.” Zelf wil hij in zijn programma ‘gewoon leuk een kinderdroom waarmaken’. Zo worden kinderen die bijzondere muziekinstrumenten bespelen of jarig zijn in het zonnetje gezet. Ook laat hij wensen uitkomen.

De clown heeft de normen en waarden hoog in het vaandel staan. In zijn nieuwe programma vertellen kinderen moppen, maar die mogen niet racistisch of kwetsend zijn. Om die reden strandde een programma-opzet die hij in de jaren negentig uitwerkte met televisiecoryfee Ralph Inbar. “Drie dagen zijn wij door het land gereden om kinderen van een jaar of 10 te filmen die moppen vertelden. Maar we hebben drie dagen voor niks gewerkt.” De grappen bleken stuk voor stuk te grof.

Met pensioen gaat de 70-jarige Van Toor nog lang niet. “Het leven begint bij de 70,” zegt de clown, die naar eigen zeggen genoeg royalties binnen krijgt om te gaan rentenieren. “Maar ik heb er nog zo’n lol in. Dit werk is zinniger dan met een plastic tasje naast je vrouw te sjokken in het winkelcentrum.”

Zijn broer Adriaan, met wie hij jarenlang een duo vormde, is wel stil gaan leven. “Hij is gelukkig in Spanje.” Het bedrijf van Aad van Toor monteert een nieuwe avonturenserie waarin Bassie voor het eerst zonder Adriaan tegen een boef ten strijde trekt. Bassie en de Ontvoering wordt vanaf januari uitgezonden op Nickelodeon.

[Novum]