Search
Close this search box.

Zangeres Ayo wil niet op Alicia Keys lijken

Zangeres Ayo wil niet vergeleken worden met Alicia Keys. De 26-jarige Ayo wordt vaak gemeten met grote namen als Keys, Tracy Chapman, Macy Gray en Lauryn Hill.

De 26-jarige zangeres Ayo wordt vaak vergeleken met grote namen als Alicia Keys, Tracy Chapman, Macy Gray en Lauryn Hill. Ook hoort ze vaak dat ze sprekend lijkt op Corinne Bailey Rae, maar daarmee is ze het absoluut niet eens. “De enige overeenkomsten zijn onze huidskleur en ons kapsel.”

Ayo is vrij onbekend in Nederland, maar heeft succes in Italië en Frankrijk. Ze heeft een Nigeriaanse vader, haar moeder is een zigeunerin en ze werd in Keulen geboren. Het nomadenbestaan spreekt haar aan en ze reist de hele wereld rond. De muziek van Ayo is het resultaat van die verschillende invloeden. “Mijn muziek is net zo gemixt als ik ben.”

‘Joyful’, het album van Ayo dat dit jaar uitkwam, bevat liedjes in akoestische stijl die over haar eigen leven gaan. De donkere schone bedacht ooit zelf een woord om haar muziekstijl te omschrijven. “Ik noem het ‘soregfrofolk’, omdat mijn muziek een mengeling is van soul, reggae, Afrikaanse en folkloristische muziek.”

Ayo ziet muziek maken als zelftherapie. Vooral het nummer ‘Without you’ is haar dierbaar, omdat het over haar vader gaat. Hij voedde haar in zijn eentje op. Het liedje ‘Down on my knees’ zou volgens critici antifeministisch. “Onzin”, zegt ze. “Ik zou willen dat ik op mijn knieën kon vallen om mijn relatie te redden, maar daar was ik te trots voor.”

Vorig jaar beviel Ayo van een zoontje, Nile. Tijdens haar zwangerschap leerde ze geduldig te zijn. Nile helpt haar zich te ontwikkelen en is haar grootste inspiratiebron, omdat baby’s zo puur en direct zijn. Ze vindt dat mensen veel kunnen leren van de eerlijkheid van kinderen. “Als mensen oprechter zouden zijn, dan zag de wereld er heel anders uit.”

[Novum]