Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Bob Dylan wint Spaanse kunstprijs

Bob Dylan is onderscheiden met de Spaanse Prins van Asturiëprijs in de categorie kunst. De jury noemde de zanger ‘een levende legende van de populaire muziek’.

(Novum/AP) – Bob Dylan is woensdag onderscheiden met de Spaanse Prins van Asturiëprijs in de categorie kunst. Juryvoorzitter José Llado Fernandez-Urrutia noemde de Amerikaanse zanger en songwriter ‘een levende legende van de populaire muziek’.

De 66-jarige Dylan, die werd geboren als Robert Zimmerman, wordt door velen als een dichter beschouwd en regelmatig genoemd als kandidaat voor de Nobelprijs voor literatuur. Hij schreef klassiekers als ‘Blowin’ in the wind’. ‘The times they are a-changing’, ‘Like a rolling stone’ en ‘Knocking on heaven’s door’.

In 2004 behaalde Dylan de tweede plaats, achter de Beatles, op de lijst van honderd grootste artiesten aller tijden in het muziekblad Rolling Stone. Zijn vorig jaar verschenen album ‘Modern times’ stond binnen een week op de eerste plaats in de Amerikaanse hitparade.

“In zijn songs combineert Dylan op magistrale wijze de schoonheid van zijn poëzie en zijn ethische betrokkenheid”, schrijft de jury in haar rapport. “Om die reden hebben zijn muziek en zijn boodschap een geweldige invloed gehad op meerdere generaties jongeren.”

De Prins van Asturiëprijs, een van de meest presigieuze onderscheidingen in Spanje, wordt jaarlijks toegekend in de categorieën kunst, wetenschap, sport en humaniora. De uitreiking vindt in de herfst plaats in Oviedo, de hoofdstad van de Noord-Spaanse regio Asturië.

[Novum]