Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Producent ‘De lift’ schenkt films aan Filmmuseum

Matthijs van Heijningen schenkt een collectie van zeventig films aan het Amsterdamse Filmmuseum. De filmproducent maakte onder meer klassiekers als ‘De lift’.

Matthijs van Heijningen schenkt een collectie van zeventig films aan het Amsterdamse Filmmuseum. Dat heeft het filminstituut laten weten. De filmproducent maakte onder meer klassiekers als ‘Ciske de rat’, ‘De lift’ en ‘Van de koele meren des doods’.

De collectie omvat alle films die de 63-jarige Van Heijningen met zijn productiemaatschappij Sigma Pictures maakte. Het filmmateriaal, dat bestaat uit negatieven en distributiekopieën, wordt door het Filmmuseum geconserveerd, gedigitaliseerd en zo nodig gerestaureerd.

Het archief van het Nederlandse filminstituut bevat al collecties van Johan van der Keuken, Louis van Gasteren en George Sluizer.

[Novum]