Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Björk schokt Chinezen met oproep voor vrij Tibet

Björk heeft haar reputatie als provocateur weer waargemaakt. De zangeres pleitte dit weekeinde tijdens een optreden in Shanghai voor de bevrijding van Tibet.

(Novum/AP) – Björk heeft haar reputatie als provocateur weer eens waargemaakt. De IJslandse zangeres pleitte dit weekeinde tijdens een optreden in Shanghai voor de bevrijding van Tibet. Aan het einde van haar nummer ‘Declare independence’ schreeuwde de kleine zangeres ‘Tibet! Tibet!’ De natie in het Himalayagebergte wordt al 58 jaar bezet door China.

Haar politiek getinte uitspraak zou bij de concertgangers niet in goede aarde zijn gevallen. “De sfeer was heel vreemd, ongemakkelijk vergeleken met de rest van het concert”, zei een toeschouwer. Mensen zouden geen boegeroep hebben laten horen, maar de concerthal gehaast hebben verlaten.

In de door de staat gecontroleerde media was niets terug te lezen over het gedurfde optreden van de 42-jarige ster. Op websites en blogs werden haar uitspraken wel hevig bediscussieerd.

Het politieke statement komt niet geheel onverwacht. Björk heeft ‘Declare independence’ al eerder aangegrepen om de onafhankelijkheid van staten aan de kaak te stellen. Zo droeg ze het nummer vorige maand tijdens een concert in Japan op aan Kosovo. In de videoclip bij het nummer draagt ze een overall met daarop de vlaggen van Groenland en de Faeröer-eilandengroep, beide behorend tot Denemarken.

[Novum]