Search
Close this search box.

‘Redacted’ wint jongerenprijs Amnesty

xx

De nieuwe film van Brian De Palma, ‘Redacted’, heeft de speciale jongerenonderscheiding van het Amnesty International Film Festival gewonnen. Dat meldt Amnesty International zondag. Deze prijs, de MovieSquad All Rights Award, wordt door een jongerenjury weggegeven. Die kiest een belangrijke film over mensenrechten en menselijke waardigheid. De winnende film wordt opgenomen in MovieZone, een landelijk filmprogramma voor jongeren in 28 filmtheaters.

De film ‘Redacted’ is geen traditionele speelfilm, maar een montage van beelden over de oorlog in Irak. De rode draad in het verhaal is de verkrachting van en moord op een 14-jarig Irakees meisje door Amerikaanse soldaten. De film werd geboycot door een website die De Palma beschuldigde van verraad. Dat kon niet verhinderen dat op het filmfestival van Venetië een Zilveren Leeuw voor werd gegeven.

Op het Amnesty International Filmfestival werd ook de Vara Publieksprijs uitgereikt, die werd gewonnen door de film ‘Angels in the dust’. Regisseur Louise Hogarth nam de prijs zondagavond zelf in ontvangst tijdens de uitreiking. Bij de uitreiking was ook zangeres Annie Lennox aanwezig via een Skype-verbinding. Zij wees op het belang van kritische films over mensenrechten.

[Novum]