Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Salah Edin eist internationale rectificatie Wilders

Salah Edin eist dat Geert Wilders tegenover de wereldpers aangeeft dat hij in ‘Fitna’ een foto van de rapper heeft gebruikt. Dat vertelt hij aan Novum Nieuws.

Salah Edin eist dat Geert Wilders ten overstaan van de wereldpers aangeeft dat hij in zijn film ‘Fitna’ per abuis een beeltenis van de rapper heeft gebruikt waar hij doelde op Mohammed B. “Er is een brief van mijn advocaat de deur uitgegaan”, vertelt hij aan Novum Nieuws. “Als hij daar morgen niet op heeft gereageerd, klagen we hem aan.”

De PVV-leider, die ‘Fitna’ donderdag op het internet zette, kondigde maandag aan dat hij de film zou aanpassen wanneer hij deze opnieuw zou publiceren. Een schrale troost, meent Edin. “Die film is al acht miljoen keer bekeken. Die kun je niet eens meer van het internet halen”, zegt hij. “We nemen daarmee geen genoegen.” Naast de rectificatie eist Edin een schadevergoeding.

De muzikant beklaagt zich niet slechts over de schending van zijn portret- en auteursrecht. “Mensen denken nu misschien dat ik samenwerk met Wilders”, legt hij uit. Bovendien maakt de rapper zich zorgen over het effect van de film op de verkoop van zijn nieuwe album. “Mijn plaat komt over een paar maanden uit. Niet alleen in Nederland, maar ook in Amerika en het Midden-Oosten. Ik wil niet dat winkeliers mijn album dadelijk weigeren.”

Zijn advocate Margriet Koedooder heeft inmiddels contact gehad met Wilders. “Ik heb het idee dat hij zich de afgelopen maanden vooral heeft beziggehouden met de politieke consequenties van zijn film”, stelt Koedooder. “Het lijkt wel of hij nog nooit van het auteursrecht heeft gehoord.” Met een concreet voorstel is de politicus volgens Koedooder nog niet gekomen. “Als dat niet snel genoeg gebeurt, volgt een kort geding.”

Volgens de advocate heeft Wilders, die maandag de hele dag onbereikbaar was voor commentaar, slordig gehandeld. “Als je een film online zet die al maanden wordt aangekondigd, dan moet je zorgvuldig zijn. Dit is zeer onzorgvuldig gedaan.” Juist de internationale impact van ‘Fitna’ zorgt volgens Koedooder voor een unieke situatie. “Nederland staat bekend om lage schadevergoedingen waar het nationale kwesties betreft. Dit is een apart geval omdat het wereldwijd speelt.”

Hoewel Edin benadrukt dat de kwestie hem in zijn persoonlijke leven niet raakt, maakt Koedooder zich zorgen over de veiligheid van haar cliënt. “Ik weet nog niet wat Salah Edin gaat meemaken als hij van grens naar grens gaat”, zegt ze. “Zijn veiligheid is in gevaar gebracht en ook zijn reputatie als muzikant. Ik studeer nog op de hoogte van de schadevergoeding die we eisen.”

[Novum]