Zoek
Sluit dit zoekvak.

Carice maakt kans op vierde Gouden Kalf

Carice van Houten maakt vrijdag kans op haar vierde Gouden Kalf. De 34-jarige actrice is genomineerd voor haar rol in De Gelukkige Huisvrouw.

Carice van Houten maakt vrijdag kans op haar vierde Gouden Kalf. De 34-jarige actrice is genomineerd voor haar rol in De Gelukkige Huisvrouw. Haar andere succesfilm Komt een Vrouw bij de Dokter maakt kans op het Gouden Kalf voor de beste speelfilm. Tirza heeft vijf nominaties in de wacht gesleept.

Reinout Oerlemans kan opgelucht ademhalen. “Ik hoop dat we met Komt een Vrouw Bij de Dokter voor de acteurs of De Gelukkige Huisvrouw, die we ook geproduceerd hebben, in ieder geval ergens genomineerd zijn”, zei hij vlak voor het bekendmaken van de nominaties tegen Novum Nieuws. “Dat zou ik waanzinnig mooi vinden.”

Komt een Vrouw bij de Dokter, het regiedebuut van Oerlemans, neemt het op tegen Lang en Gelukkig en het relatief onbekende Joy. Laatstgenoemde is de grootste kanshebber van de avond met maar liefst zeven nominaties. R U There maakt net als Tirza vijf keer kans op een Kalf, onder meer in de categorie beste regie.

Regisseur Antoinette Beumer ziet haar wens in vervulling gaan. “Ik hoop natuurlijk heel erg dat Carice ‘m gaat krijgen voor De Gelukkige Huisvrouw”, zei ze voor de bekendmaking van de nominaties. “Verder durf ik er niet over na te denken. Ik zou wel echt heel erg teleurgesteld zijn als De Gelukkige Huisvrouw niets zou doen.” Naast Van Houten is ook Jaap Spijkers genomineerd voor zijn rol in Beumers film.

Barry Atsma (Komt een Vrouw Bij de Dokter) en Gijs Scholten van Aschat (Tirza) strijden samen met Dragan Bakema (Hunting & Zn) om het Kalf voor de beste acteur. Van Houten neemt het op tegen Maria Kraakman (Hunting & Zn) en Samira Maas (Joy). Sylvia Hoeks is genomineerd voor haar bijrol in Tirza. De filmprijzen worden vrijdag uitgereikt tijdens het Gala van de Nederlandse Film in Utrecht.

[Novum]