Zoek
Sluit dit zoekvak.

Nederlandse muziekexport weer gestegen

Nederland heeft in 2009 voor het vijfde achtereenvolgende jaar meer muziek geëxporteerd. De export steeg ten opzichte van 2008 met 29 procent.

Nederland heeft in 2009 voor het vijfde achtereenvolgende jaar meer muziek geëxporteerd dan het jaar ervoor. De muziekexport steeg ten opzichte van 2008 met 29 procent, blijk uit onderzoek van het bedrijf Perfect & More in opdracht van Buma Cultuur.

De waarde van de Nederlandse muziekexport bedroeg in 2009 ongeveer 64,9 miljoen euro. Veertig procent daarvan is toe te schrijven aan dancemuziek, wat de internationaal toonaangevende status van Nederland op dancegebied onderschrijft. Ook André Rieu blijft, volgens het Amerikaanse vakblad Billboard met een opbrengst van 95,8 miljoen dollar, een van de belangrijkste exportproducten.

Uit het onderzoek blijkt verder dat de verschuiving naar inkomsten uit optredens en de daling van inkomsten uit opnamen zich voortzet. De cijfers werden zaterdag gepresenteerd op het Eurosonic Noorderslag festival in Groningen.

[Novum]