Zoek
Sluit dit zoekvak.

Regisseur Lars von Trier: ik ben een nazi

De Deense regisseur Lars von Trier vindt zichzelf een nazi en begrijpt Adolf Hitler wel. Zijn volgende film gaat wellicht over de uitroeiing van alle joden.

De Deense regisseur Lars von Trier vindt zichzelf een nazi en zegt Adolf Hitler wel te begrijpen. Zijn volgende film gaat wellicht over de Endlösung, het nazibegrip voor de uitroeiing van alle joden. Dat zei Von Trier woensdag tijdens een persconferentie op het filmfestival in Cannes.

Von Trier staat bekend om zijn gitzwarte humor en trapt wel vaker stennis tijdens een persconferentie. Ditmaal, ter promotie van zijn nieuwe film Melancholia, ging hij echter veel verder dan normaal, schrijft de Amerikaanse entertainmentsite The Hollywood Reporter.

“Ik heb lang gedacht dat ik joods was en had daar alle vrede mee. Toen ontmoette ik (de Deens-joodse regisseuse) Susanne Bier en dat was niet zo mooi. Ik ontdekte dat ik eigenlijk een nazi ben. Mijn familie is Duits. Daar was ik wel blij mee. Wat kan ik zeggen? Ik begrijp Hitler en heb wel enige sympathie voor hem”, legde de filmmaker uit terwijl hoofdrolspeelsters Kirsten Dunst en Charlotte Gainsbourg hem met ontsteltenis aankeken.

Hij haastte zich toe te lichten dat hij geen voorstander is van de Tweede Wereldoorlog en geen hekel heeft aan joden, ‘zelfs niet aan Susanne Bier’. “Ik ben juist voor alle joden. Nou ja, Israël is een kloteland. Tja, wat zal ik zeggen. Oké, ik ben een nazi”.

Melancholia gaat over de gespannen relatie tussen twee zusjes die weten dat een andere planeet binnenkort met de aarde botst. De sciencefictionthriller is vanaf 25 augustus in Nederland te zien.

[Novum]