Search
Close this search box.

Sanoma en Talpa mogen SBS overnemen van NMa

Sanoma en Talpa mogen SBS overnemen van de NMa. Wel stelt de mededingingsautoriteit een aantal voorwaarden, zo moet Talpa het minderheidsbelang in RTL verkopen.

Sanoma en Talpa mogen SBS overnemen van de Nederlandse Mededingingsautoriteit. Wel stelt de NMa een aantal voorwaarden, zo moet Talpa zijn minderheidsbelang in RTL binnen drie jaar verkopen. Dat maakt de NMa vrijdagmiddag bekend.

Tot de verkoop moet Talpa zijn belang in RTL onderbrengen in een onafhankelijke stichting, zodat het bedrijf van John de Mol geen concurrentievoordeel kan behalen. Talpa heeft een minderheidsbelang in RTL na de ondergang van Tien, de zender van De Mol die in 2007 over werd genomen door RTL.

Tijdschriftenuitgever Sanoma en Talpa kochten SBS Nederland in april van het Duitse Prosiebensat1. Sanoma is voor tweederde eigenaar, Talpa krijgt de rest. De Mol, die via zijn bedrijf invloed zou kunnen uitoefenen op de programmering van zowel SBS als RTL, zei destijds dat hij het verkopen van zijn belang in RTL niet noodzakelijk vond.

Daar denkt de NMa anders over. “Een dergelijke situatie is niet wenselijk”, stelt bestuurslid Henk Don. “Televisieproducent Talpa zou zijn concurrenten kunnen weghouden bij SBS en RTL. Ook de concurrentie tussen RTL en SBS kan verminderen. Dit alles gaat uiteindelijk ten koste van de keuzevrijheid van de kijker.”

SBS en RTL gingen in het verleden geregeld de strijd aan met elkaar. Zo zond SBS Sterren Dansen op het IJs recht tegenover RTL’s X Factor uit. De ijsdansende BN’ers trokken de meeste kijkers. RTL verpulverde SBS echter met The Voice of Holland. Uiteindelijk besloot SBS de talentenjacht op een andere dag uit te zenden.

Op de overige markten waarop Sanoma en SBS actief zijn ontstaat volgens de NMa geen concurrentieprobleem. Door de overname van SBS krijgt Sanoma het Veronica Magazine in handen. Het bedrijf heeft al een minderheidsbelang in de uitgever van gidsen van de AVRO, KRO en NCRV. De NMa is echter van mening dat deze bladen qua doelgroep en inhoud voldoende van elkaar verschillen.

Sanoma en Talpa laten weten de overname na de goedkeuring van de NMa de komende weken af te gaan ronden. RTL heeft tot eind deze maand om het belang van Talpa terug te kopen. Wanneer de zender dat niet doet, mag Talpa in 2014 een beursgang van RTL Nederland op gang brengen.

[Novum]