Zoek
Sluit dit zoekvak.

Polanski haalt Zwitserse filmprijs alsnog op

Roman Polanski gaat dit jaar weer naar het filmfestival van Zürich om alsnog zijn filmprijs op te halen. Dat maakte de festivalorganisatie donderdag bekend.

Roman Polanski gaat dit jaar weer naar het filmfestival van Zürich om alsnog zijn filmprijs op te halen. Dat maakte de festivalorganisatie donderdag bekend. Twee jaar geleden wilde de Franse filmmaker de prijs al in ontvangst nemen. Bij aankomst op het vliegveld werd hij echter gearresteerd wegens een verkrachtingszaak uit 1977.

De 78-jarige Polanski krijgt op 27 september in de Zwitserse stad de Golden Eye Award voor zijn hele oeuvre. Op dezelfde avond wordt ook een nog niet nader beschreven non-fictiefilm getoond. De verwachting is dat deze beelden bevat van Polanski’s huisarrest in 2009. Meer details wil de organisatie nog niet prijsgeven.

Polanski heeft al aangegeven in Zürich geen interviews te willen geven. Ook hierop wil de festivalorganisatie geen commentaar leveren.

De verkrachtingszaak betreft een incident uit 1977 in de Verenigde Staten waarbij Polanski een 13-jarige meisje dronken zou hebben gevoerd om daarna seks met haar te hebben. Nog voor hij berecht kon worden, vluchtte hij naar Frankrijk, waardoor de zaak nooit voor de rechter kwam. Toen hij vorig jaar voet in Zürich zette, werd hij door de Zwitserse politie op verzoek van de VS gearresteerd.

Vanwege ‘nationale belangen’ besloot het Zwitserse ministerie van justitie vorig jaar juli Polanski niet uit te leveren aan de VS. Hoewel Polanki’s doen en laten nog steeds in 188 landen wordt beperkt door een arrestatiebevel van Interpol, mag hij zich vrijelijk bewegen in Frankrijk en Zwitserland. Hij hoeft dus niet bezorgd te zijn opnieuw te worden gearresteerd.

[Novum]