Zoek
Sluit dit zoekvak.

Filmprijs leert Nasrdin Dchar keerzijde roem kennen

Door het winnen van een Gouden Kalf leert acteur Nasrdin Dchar de keerzijde van roem kennen. “Mensen hebben ineens een oordeel over je”, vertelt Dchar.

Door het winnen van een Gouden Kalf leert acteur Nasrdin Dchar de keerzijde van roem kennen. “Mensen hebben ineens een oordeel over je”, vertelt Dchar aan Grazia. “Ook negatief.”

Dchar won in september een Gouden Kalf voor beste acteur voor zijn rol in Rabat. Zijn speech, waarin hij uithaalde naar Geert Wilders en Maxime Verhagen, maakte hem in een klap een bekende Nederlander. “Het is raar: vrijdag was ik nog niemand, zaterdag kende heel Nederland me.”

De 31-jarige acteur noemt alle aandacht ‘kicken’. “Ik werd op straat aangesproken, mensen wilden met me op de foto, ik kreeg honderden mailtjes, Facebook-berichten en sms’jes.” Maar Dchar kreeg ook met de keerzijde van roem te maken. “Die negatieve reacties zijn net als recensies: je kunt tien goede recensies hebben en een slechte en die blijft in je hoofd malen.”

Malen doet Dchar geregeld. De acteur noemt zichzelf ‘hypochondrisch’. “Als ik iets voel, denk ik meteen aan de vreselijkste ziektes. Ik liet mijn leven zo beïnvloeden door doemscenario’s dat ik niet echt kon genieten en niet echt vol kon leven.”

Zijn Gouden Kalf heeft niet geholpen het doemdenken te verminderen. “Dat gaat niet zomaar weg. Ik gebruik het ook voor mijn werk, het houdt me scherp. Zonder die gedachten was ik misschien niet gekomen waar ik nu ben.”

[Novum]