Zoek
Sluit dit zoekvak.

Israëlische premier Netanyahu hoopt op Oscar

De Israëlische premier hoopt dat zijn land zondag zijn eerste Oscar wint. Het Israëlische Footnote maakt kans op de Oscar voor beste niet-Engelstalige film.

(Novum/AP) – De Israëlische premier Benjamin Netanyahu hoopt dat zijn land zondag zijn eerste Oscar in de wacht sleept. Het Israëlische Footnote maakt kans op de Academy Award voor beste niet-Engelstalige film.

Netanyahu zegt dat hij heeft genoten van Footnote. De premier zei zondag dat de film ‘de harten van veel Israëli’s heeft geraakt’, inclusief het zijne. Footnote gaat over de rivaliteit tussen een vader en zoon die beiden religieus docent zijn. Netanyahu is zelf zoon van een hoogleraar joodse geschiedenis en opgegroeid in de wijk waar de film is opgenomen.

Films uit Israël hebben vier keer eerder kans gemaakt op een Oscar, maar grepen steeds naast de prestigieuze filmprijs. Zondagnacht neemt Footnote het onder meer op tegen de Iraanse film A Separation. Israël en Iran leven al jaren op gespannen voet met elkaar.

Ook de Vlaamse film Rundskop maakt kans op de Oscar voor beste niet-Engelstalige film. De makers van die film voorspellen dat A Separation met de winst aan de haal gaat. Ook In Darkness uit Polen en het Canadese Monsieur Lazhar maken kans op de prijs.

[Novum]