Zoek
Sluit dit zoekvak.

Steven de Jong maakt romantische film in Iran

Steven de Jong is door de Iraanse overheid gevraagd in Iran een film te maken. De film gaat over een romance tussen een Iraniër en een westerse vrouw.

Steven de Jong is door de Iraanse overheid gevraagd in Iran een romantische film te maken. “Ik ben gisteren bij de Iraanse ambassade in Den Haag geweest en ze willen me hebben voor een Nederlands-Iraanse coproductie”, zegt de regisseur tegen Novum Nieuws. “Dat geloof je toch niet?” De opnames gaan volgende maand van start.

Het betreft een romantische film over de cultuurbotsing tussen een Iraanse man en een westerse vrouw. “Ik kende de hoofdrolspeler al van een tv-serie die ik hier heb gemaakt. Hij woont in Iran, maar zijn vriendin en kind wonen hier. Dus ook daar baseer ik me weer op echte ervaringen. Hopelijk laten de Iraanse autoriteiten me wel met rust.”

De Jong doelt op de rechtszaak, vorige maand, waarin hij werd beschuldigd van plagiaat bij het scenario van zijn film Janey, Kind van de Rekening. De Jong heeft altijd beweerd dat hij het verhaal grotendeels op zijn eigen ervaringen met echtscheiding heeft gebaseerd. Na de uitspraak zette hij zijn filmbedrijf zelfs te koop.

“Ik ben inmiddels wat gekalmeerd en oriënteer me nu opnieuw”, zegt De Jong. “Ik zoek een instantie die mij behoedt voor dit soort juridische spelletjes. Dit geintje heeft me ruim dertigduizend euro gekost, dat kan ik me niet nog eens veroorloven.”

De Jong bleek eerder deze week een Iraakse filmprijs te hebben gewonnen. Ook dat heeft de regisseur goed gedaan. Zijn film De Hel van ’63 heeft vorig jaar tijdens een filmfestival in Bagdad de prijs voor beste niet-Irakese film gewonnen. “Ik kreeg een officieel mailtje, of ik de prijs alsnog wilde ontvangen”, zegt De Jong.

De man die de prijs had moeten opsturen, een medewerker van de Irakese ambassade, was kort na de uitreiking overleden aan een ziekte. Zijn collega’s vonden de prijs bij het opruimen van diens spullen en schakelden de hulp in van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

[Novum]