Search
Close this search box.

Burgemeester verdedigt lintje Han Peekel

De burgemeester van Hilversum heeft tekst en uitleg gegeven. Er is ophef ontstaan over Han Peekels benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Burgemeester van Hilversum Pieter Broertjes heeft tekst en uitleg gegeven over de benoeming van Han Peekel tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Volgens de PvdA’er hebben alle betrokken instanties over het verleden van de presentator en producent kunnen lezen. Peekel werd ooit veroordeeld voor belastingfraude.

Alle instanties die de koninklijke onderscheiding van Peekel hebben beoordeeld, ‘en dus ook het Kapittel voor de Civiele Orden’, hebben de aantekening van de gemeente over het verleden van de presentator kunnen lezen, schrijft Broertjes aan de gemeenteraad. Het kapittel is het laatste orgaan dat over een onderscheiding moet beslissen.

Broertjes overhandigde de presentator vorige week het lintje. De 65-jarige Peekel werd onderscheiden voor zijn verdiensten op de terreinen van cabaret, kleinkunst en de productie van programma’s voor televisie en radio. Hij is onder meer bekend van het tv-programma Wordt Vervolgd, over strips en tekenfilms, dat hij presenteerde.

Daarop liet onder meer een woordvoerder van het kapittel al snel blijken verontwaardigd te zijn over Peekels onderscheiding. De burgemeester heeft het Kapittel voor de Civiele Orden nog niet gesproken. Hij heeft de adviesinstantie nog niet kunnen bereiken.

[NOVUM]