Zoek
Sluit dit zoekvak.

Nederlandse filmpers kiest Amour als beste film

Nederlandse filmjournalisten vinden het Franstalige drama Amour de beste film van het jaar. De tweede plaatse is voor het Zweedse drama Jagten.

Nederlandse filmjournalisten vinden het Franstalige drama Amour van Michael Haneke de beste film van het jaar. De beste Nederlandse film is volgens de pers de jeugdfilm Kauwboy. Negentig journalisten brachten dit jaar hun stem uit bij de Film van het Jaar-verkiezing dat wordt georganiseerd door de Kring van Nederlandse Filmjournalisten.

De top 3 wordt gecompleteerd met het Deense drama Jagten en het fantasydrama Holy Motors van de Fransman Leos Carax. Amour van de Oostenrijkse Haneke gaat over een bejaard echtpaar, waarvan de vrouw een beroerte krijgt. Het drama won eerder al de Gouden Palm en de European Film Award voor beste film.

Kauwboy won al prijzen op talloze kinderfilmfestivals. De film over een jongetje dat bevriend raakt met een kauw na de dood van zijn moeder, werd tot verbazing van filmcritici genegeerd bij de Gouden Kalveren. Het drama Het Meisje en de Dood won in Utrecht de prijs voor beste film, maar bungelt bij de journalisten onderaan de lijst.

In de categorie Nederlandse films valt volgens de Kring Nederlandse Filmjournalisten het aantal documentaires op. Onder meer 900 Dagen en De Regels van Matthijs haalden de top 10. Een aantal journalisten lieten weten op documentaires te stemmen als statement tegen de overheidsplannen om het Mediafonds op te doeken.

[NOVUM]