Zoek
Sluit dit zoekvak.

Koningspaar wacht warm onthaal in Duitsland

Willem-Alexander en Máxima wacht een warm onthaal in Duitsland. “Er is grote bewondering voor het koningspaar”, zegt Duitse royaltydeskundige Benjamin Bartz.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima kunnen maandag rekenen op een warm onthaal tijdens hun bezoek in Duitsland. “Er is grote bewondering voor het Nederlandse koningshuis”, vertelt de Duitse royaltydeskundige Benjamin Bartz aan Novum Nieuws. “Het is anders dan bijvoorbeeld de Britse monarchie, volgens mij komt dat vooral door hun openheid en koninklijke elegantie.”

Ook in Duitsland is er volgens Bartz sprake van het ‘Máxima-effect’. “De unieke charme van koningin Máxima en haar ‘spirit’ zorgen ervoor dat de Duitsers van haar houden, al sinds ze lid werd van de koninklijke familie.” De deskundige merkt ook dat er in Duitsland veel bewondering is voor de ‘openheid en ongecompliceerde houding’ van koning Willem-Alexander.

Toch denkt Bartz niet dat de populariteit van Beatrix snel wordt overtroffen. “De Duitsers hebben heel veel respect voor Beatrix, voor wat zij heeft bereikt in haar leven. Een leven dat zij heeft opgedragen aan de Nederlanders.” Aan het besluit van Beatrix om afstand te doen van de troon werd ook in Duitsland veel aandacht besteed. “De één keek met een lach en de ander met een traan toen Beatrix haar abdicatie bekendmaakte. Ze zal niet vergeten worden.”

De Duitse journalist Helmut Hetzel, die al 28 jaar werkzaam is in Nederland, vertelt dat het bezoek van het koningspaar aan Duitsland ‘heel belangrijk’ is. “Na het bezoek van Willem-Alexander en Máxima aan Luxemburg vorige week is Duitsland het tweede land dat ze aandoen. Dat is een hele eer. Duitsland en Nederland zijn niet alleen buurlanden, maar ook belangrijke handelspartners.”

Beide journalisten verwachten dat veel Duitsers afkomen op Willem-Alexander en Máxima. “In de media zal ook heel veel aandacht zijn voor het bezoek”, zegt Hetzel. “Er zullen mensen met bloemen komen en ik denk dat er met vlaggen gezwaaid zal worden”, vult Bartz aan. “Iedereen heeft het erover.”

Vooral het bezoek dat Willem-Alexander en Máxima aan Hessen brengen is volgens de verslaggevers bijzonder. “De wortels van de familie liggen in de deelstaat”, vertelt Hetzel over het gebied waar Willem van Oranje is geboren en opgegroeid. Of de Duitsers echt op de hoogte zijn van die geschiedenis betwijfelt Bartz. “Natuurlijk hebben ze een band door prins Claus en prins Bernhard, maar ik denk dat de jongere generatie dat niet eens weet.”

Zowel de koning als de koningin kunnen ook goed uit de voeten met de Duitse taal. “Willem-Alexander spreekt vloeiend Duits, bijna accentloos”, aldus Hetzel. “En ik heb uit goede bron gehoord dat Máxima ook Duits aan het leren is.”

[NOVUM]