Zoek
Sluit dit zoekvak.

Smid als ontwikkelingswerker op Zwarte Cross

Ernst Daniël Smid ziet zijn debuut op de Zwarte Cross als ontwikkelingswerk. De 60-jarige zanger en acteur verzorgt onder meer een workshop opera voor kinderen

Ernst Daniël Smid ziet zijn debuut op de Zwarte Cross als ontwikkelingswerk. De 60-jarige zanger en acteur verzorgt zondagochtend een kerkdienst en geeft daarna een workshop opera zingen voor kinderen. “Ik zie het als ontwikkelingswerk, hartstikke leuk ontwikkelingswerk wel te verstaan”, vertelt Daniël Smid aan het AD.

Smid is benieuwd hoe de jonge bezoekers van de Zwarte Cross reageren op zijn verhaal over opera. “Ben benieuwd of ze ooit een operazanger in levende lijve hebben gezien”, vertelt Smid over zijn workshop in het blagenparadijs. “Het lijkt mij een kick om een van die blagen zo klaar te stomen dat ie met mij het podium op kan.”

Ook Miss Montreal kijkt uit naar de Zwarte Cross. “Zoepen en brekken, zoals dat zo mooi heet in de Achterhoek: zuipen en lol maken”, omschrijft Sanne Hans haar ervaringen met het festival, dat ze vroeger als festivalganger bezocht en de laatste jaren met haar band. “De Cross heeft alle clichés van een boerenfestival, maar is tegelijkertijd veel meer dan dat.”

Dat vindt ook Spike, die met zijn bands Di-rect en The Deaf op het festival staat. “Voor mij werkt die Zwarte Cross ook bevrijdend. In de Randstad word je soms zo gek van al die regeltjes, dat het wel eens lekker is om je onbekommerd uit te leven.”

De zeventiende editie van de Zwarte Cross vindt plaats van vrijdag tot en met zondag. Donderdagmiddag staan echter al de eerste bands en dj’s op het podium. Naast muziek en motorcross is er tijdens het festival ruimte voor theater, cabaret en comedy.

[NOVUM]