Zoek
Sluit dit zoekvak.

Stephen Fry roept op tot boycot Spelen Sotsji

Stephen Fry hoopt dat de Winterspelen in het Russische Sotsji niet doorgaan. De Britse acteur en presentator roept in een open brief op de Spelen boycotten.

Stephen Fry hoopt dat de Olympische Winterspelen in het Russische Sotsji niet doorgaan. De Britse acteur en presentator roept woensdag in een open brief op de Spelen van 2014 te boycotten vanwege het homogeweld in Rusland.

Fry verwijst in zijn brief, die is gericht aan het Internationaal Olympisch Comité en de Britse regering, naar de Olympische Spelen van 1936. Die vonden plaats in Berlijn terwijl Adolf Hitler in Duitsland aan de macht was. “Die gaven de Führer een podium, waardoor zijn status in binnen- en buitenland alleen maar toenam”, schrijft Fry over die bewuste Zomerspelen.

De Brit is bang dat hetzelfde gebeurt met de Winterspelen van volgend jaar. Fry vergelijkt de Russische president Vladimir Poetin met Adolf Hitler. “Poetin herhaalt deze krankzinnige misdaad, maar nu zijn Russische LGBT’s het slachtoffer.”

In Rusland werd onlangs een wet aangenomen die het maken van ‘propaganda’ voor homoseksualiteit verbiedt. Mishandeling van homo’s is in Rusland aan de orde van de dag. “Het Olympisch Comité moet, uit naam van de menselijkheid die zij geacht wordt te vertegenwoordigen, een duidelijk standpunt innemen tegen deze barbaarse, fascistische wet die Poetin door de Doema heeft geduwd.”

Volgens Fry is een boycot van de Winterspelen ‘simpelweg essentieel’. “Koste wat het kost kan niet de indruk worden gewekt dat Poetin de goedkeuring van de hele wereld heeft. Hij maakt zondebokken van de homoseksuelen, net zoals Hitler dat met de joden deed.”

Fry doet zijn oproep niet zomaar. “Ik ben homo. Ik ben een jood. Mijn moeder is meer dan twaalf familieleden verloren als gevolg van Hitlers antisemitisme.” Het Russische homogeweld raakt hem diep. “Elke keer dat een Russische homoseksuele tiener zich genoodzaakt voelt tot zelfmoord, een lesbienne ‘corrigerend’ wordt verkracht en homo’s dood worden geslagen terwijl de politie niet ingrijpt, wordt de wereld een stukje slechter. En ik huil weer omdat de geschiedenis zich herhaalt.”

[NOVUM]