Blues Brothers-regisseur haalt uit naar studiobazen

John Landis, regisseur van The Blues Brothers, is kritisch op het huidige Hollywood. “Als je film niet in het eerste weekend binnenloopt, ben je de pineut.”

John Landis, regisseur van onder meer The Blues Brothers uit 1980, ziet met lede ogen aan hoe de filmstudio’s in Hollywood tegenwoordig werken. “Als je film niet in het eerste weekend binnenloopt, ben je meteen de pineut”, zei hij tijdens het Mar del Plata-filmfestival, schrijft entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

“Die studio’s zitten niet meer in het filmvak”, vindt Landis, die ook Three Amigos uit 1986 en Coming to America uit 1988 op zijn conto heeft staan. “Ik heb nog geluk gehad, want ik begon in de jaren zeventig met films maken. Toen waren de studio’s ook op sterven na dood, maar toen waren het in elk geval nog studio’s.”

Volgens de 63-jarige Landis gaat het de grote filmmaatschappijen alleen nog maar om geld. “Het zijn piraten, multinationals die meer geld hebben dan de meeste landen en niet eens belasting hoeven te betalen”, zei Landis onomwonden. “Ik weet bij veel van die bedrijven niet eens wie de echte eigenaar is.”

Landis hekelde ook de manier waarop Hollywood nog aan ideeën voor nieuwe films komt. “Het gaat allang niet meer om het originele idee, maar om de uitvoering van het idee. Niemand begrijpt echt waarom dit zo is. Niemand weet echt waarom het publiek wel of niet naar de bioscoop komt. En dan grijpen ze weer eens terug op 3D en maken de grootste shit.”

Het heeft volgens Landis ook te maken met risico’s durven nemen. “Dat doet geen van die studio’s meer. Dat komt weer doordat die bedrijven zo gigantisch zijn.” Zoals zo veel filmmakers ziet Landis vooral potentieel bij de televisiemakers. “Je ziet dat voor kabeltelevisie nog veel interessante dingen worden gemaakt. Zij kunnen nog wel risico’s nemen.”

Toch heeft ook Landis nog hoop op goede films. “Die zullen altijd worden gemaakt. Het wordt alleen steeds moeilijker. Maar uiteindelijk zijn de grote jongens ook geïnteresseerd in goede films. Zolang ze maar publiek trekken.”

Als voorbeeld nam hij Avatar uit 2009 en het onlangs verschenen Gravity, met Sandra Bullock in de hoofdrol. “Het is prachtig om te zien. Is het een goede film? Nee. Maar het is zeker vermakelijk, spectaculair en technisch verbluffend.”

[NOVUM]