Jan Taminiau zou graag Cate Blanchett kleden

Jan Taminiau is onder meer beroemd door de jurken die hij maakte voor Máxima, maar hij blijft dromen. “Het lijkt me geweldig om Cate Blanchett te kleden.”

Ontwerper Jan Taminiau is onder meer beroemd door de jurken die hij maakte voor koningin Máxima, maar hij blijft dromen. “Er zijn nog heel veel jurken die ik wil maken”, zegt hij tegen Novum Nieuws. “Het lijkt me geweldig om Cate Blanchett te kleden.”

Taminiau is niet van plan de kersverse Oscarwinnares te benaderen om een van zijn ontwerpen te dragen. “Je hebt mensen die dat wel doen, maar ik ben daar niet zo van. Ik duik liever in mijn atelier.” Ook talkshowhost Ellen DeGeneres staat op zijn wensenlijst. “Voor haar zou ik een mooi pak willen maken.”

Taminiau krijgt donderdagavond de Grand Seigneur in Arnhem uitgereikt, de hoogste modeonderscheiding van Nederland. Een paar maanden geleden won hij nog het Cultuurfonds Mode Stipendium. “Je moet jezelf blijven knijpen”, zegt de 38-jarige ontwerper over de prijzen. “Het blijft heel surrealistisch.”

Hoewel hij eigenlijk niet van terugkijken houdt, blikt hij toch terug op zijn tienjarige carrière. “Dat komt toch in je hoofd en dan bedenk je: wat hebben we toch allemaal al gedaan.” De 38-jarige Taminiau kreeg grote landelijke bekendheid toen Máxima in 2009 zijn postzakjasje droeg. Ook beroemdheden als Lady Gaga en Beyoncé droegen zijn kleding.

“Er zijn zo veel hoogtepunten”, vertelt Taminiau. “De kroningsjurk was zeker een hoogtepunt en de keuze om met mijn zus samen te werken.” Maartje Taminiau doet sinds september zijn zakelijke onderhandelingen. “Je blijft altijd veel van elkaar leren en dat is heel bijzonder.”

[NOVUM]