Search
Close this search box.

Downloadverbod ‘opsteker’ voor filmindustrie

De filmindustrie is blij met het downloadverbod dat staatssecretaris Fred Teeven (VVD) per direct invoert, als gevolg van de uitspraak van het Europese Hof.

De filmindustrie is blij met het downloadverbod dat staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) per direct invoert als gevolg van een uitspraak van het Europese Hof van Justitie. “Met deze uitspraak geeft de Europese rechter duidelijk aan dat het downloaden uit illegale bron onacceptabel is,” zegt Marjan van der Haar, directeur van Filmproducenten Nederland, donderdag in een verklaring.

Het hof oordeelde dat de thuiskopieheffing op mp3-spelers en lege dvd’s zoals Nederland die kent in strijd is met Europese wetgeving. “De schade die uit piraterij voortvloeit wordt bij lange na niet gedekt door de thuiskopieregeling”, aldus van der Haar.

Ook de Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs is verheugd met de uitspraak. “De Nederlandse markt is een vrijhaven voor piraterij en illegale handel”, zegt directeur Michael Lambrechtsen. “Wij hopen dat de Nederlandse overheid nu haar verantwoordelijkheid neemt en ons helpt met duidelijke wet en regelgeving.”

Stichting Brein is de toezichthouder op handhaving van het verbod. De stichting heeft al laten weten niet achter mensen aan te gaan die illegaal downloaden, maar op sites en diensten die zonder toestemming van de makers auteursrechtelijk beschermd materiaal aanbieden.

De zaak was aangespannen door importeurs en fabrikanten van opslagmedia tegen Stichting De Thuiskopie, die heffingen int en herverdeelt onder rechthebbenden namens de Nederlandse overheid. Het hof oordeelde dat de heffing oneerlijk is, omdat ook kopers die geen illegale plannen hebben met hun lege dvd’s en mp3-spelers een compensatie moeten betalen.

[NOVUM]