Zoek
Sluit dit zoekvak.

Turkse film Winter Sleep wint Gouden Palm

De Turkse film Winter Sleep van regisseur Nuri Bilge Ceylan won zaterdagavond de Gouden Palm voor beste film de hoofdprijs van het filmfestival van Cannes.

De Turkse film Winter Sleep van regisseur Nuri Bilge Ceylan heeft zaterdagavond de Gouden Palm voor beste film gewonnen. Het is de hoofdprijs van het filmfestival in Cannes en de derde prijs die Ceylan in Cannes in de wacht sleept. In eerdere jaren won hij al prijzen voor Uzak, Three monkeys en Once Upon a Time in Anatolia.

Ceylan is de tweede Turk die ooit een Gouden Palm wint. Yilmaz Guney won in 1982 al met zijn film Serif Goren’s Way. Winters Sleep gaat over een familie die een hotel runt in een besneeuwd Turks berggebied en een moeizame relatie heeft met de dorpsbewoners.

Julianne Moore won de prijs voor beste actrice voor haar rol in Maps to the Stars van David Cronenberg. Ze was niet aanwezig om de prijs in ontvangst te nemen. Timothy Spall won de prijs voor beste acteur voor zijn titelrol in Mr. Turner van Mike Leigh. “Normaliter ben ik het bruidsmeisje. Het is leuk om nu eens de bruid te zijn”, zei de acteur, die normaal altijd in bijrollen is te zien.

De Grand Prix ging zaterdag naar de Italiaanse Alice Rohrwacher en haar film The Wonders. Zij was de op een na jongste deelnemer in deze selectie en een van de twee vrouwen die dit jaar meedongen naar de Grand Prix, officieus na de Gouden Palm de meest prestigieuze prijs van het festival.

De prijs voor beste regisseur ging naar de Amerikaan Bennett Miller voor zijn sportdrama Foxcatcher, met Steve Carrell als ambitieuze worstelcoach. Miller speelde zich eerder in de kijker met het honkbaldrama Moneyball met Brad Pitt.

De juryprijs werd dit jaar uitgereikt aan twee filmmakers. De Canadees Xavier Dolan werd met luid gejuich onthaald toen hij de prijs ontving voor Mommy. Jean-Luc Godard kon, nota bene in eigen land, op boegeroep rekenen toen hij de prijs ontving voor Adieu au Langue.

De Rus Andrey Zvyagintsev werd met de prijs voor beste scenario beloond voor zijn Leviathan. De Gouden Camera ging naar het Franse Party Girl van het nieuwbakken regisseurstrio Marie Amachoukeli, Claire Burger en Samuel Theis. Vrijdag won de Britse komedie Pride al de Roze palm voor beste film die homogerelateerde zaken onder de aandacht brengt.

Het filmfestival van Cannes werd dit jaar voor de 67e keer gehouden. Vorig jaar was de Nederlandse thriller Borgman van Alex van Warmerdam nog in de race voor de Gouden Palm. Dit jaar waren er, zoals gebruikelijk, geen Nederlandse kanshebbers. De uitreiking van de Gouden Palm vond dit jaar bij uitzondering op zaterdag plaats, vanwege de verkiezingen voor het Europese parlement die zondag in Frankrijk plaatsvinden.

[NOVUM]