Search
Close this search box.

Usher schond geen auteursrecht met Club Girl

Usher heeft geen auteursrecht geschonden door het nummer Club Girl uit te brengen. De aanklager gaf zijn zakenpartners toestemming het nummer te verkopen.

Usher heeft geen auteursrecht geschonden door het nummer Club Girl uit te brengen. Muziekproducent Dan Marino klaagde Usher en negentien anderen aan wegens het onterecht gebruiken van het nummer, waarvoor Marino de basismelodie schreef. Hij heeft zijn twee zakenpartners echter toestemming verleend om het nummer aan derden te verkopen, oordeelde een Amerikaanse rechter donderdag.

Marino bedacht de melodie, akkoorden en het tempo, valt in de rechtbankdocumenten te lezen. Hij en Dante Barton namen het nummer op, waarbij Barton de ‘beat’ creëerde. Hun schrijfpartner William Guice schreef de songtekst en bewerkte de melodie.

Vervolgens gaf Marino zowel Barton als Guice toestemming om kopers voor het nummer te vinden. Ze verkochten het aan Usher, die daarmee het nummer naar eigen inzicht mocht uitbrengen en exploiteren. In het contract werden echter alleen Barton en Guice als schrijvers genoemd. Marino geeft toe het contract nooit te hebben gelezen, of zich te hebben afgevraagd waarom hem nooit is gevraagd het te ondertekenen.

[NOVUM]