Zoek
Sluit dit zoekvak.

Maria Goos niet haatdragend naar mannen

Scenariste Maria Goos heeft ondanks haar scheiding van acteur Peter Blok geen hekel aan mannen. “Ik wil niet met mijn vriendinnen kwaad zijn op alle mannen.”

Scenariste Maria Goos heeft ondanks haar recente echtscheiding van acteur Peter Blok geen hekel aan mannen gekregen. “Ik wil niet met Henna-haar en in een te strakke King Louie-jurk met mijn vriendinnen aan de rosé en dan kwaad zijn op alle mannen”, zegt ze zaterdag in de Volkskrant. “Daarvoor houd ik te veel van mannen.”

“Het afgelopen jaar was voor mij loodzwaar”, zegt de 56-jarige Goos. De vier jaar jongere Blok ging, na een huwelijk van 33 jaar, bij haar weg omdat hij verliefd was geworden op zijn tegenspeler Tjitske Reidinga, met wie hij in het stuk De Tijd Voorbij een getrouwd stel speelde. Een stuk dat Goos nota bene schreef.

Goos ging zich afvragen of kunst nu het leven imiteert of andersom. “Is het feit dat Peter bij me is weggegaan, opgeroepen doordat ik, of eigenlijk wij, zijn personage dat hebben laten doen? Of zat het er al en konden we er daardoor zo goed over schrijven?”

De scenariste vertelde al eerder dat het elke keer zien van het affiche, met Blok en Reidinga, steeds pijnlijk was. “Het was elke keer alsof ik door een gifwolk reed. Afgrijselijk. Ik kreeg elke dag van mensen te horen dat ze zo goed begrepen hoe erg dat voor mij geweest moet zijn.” Uiteindelijk besloot Goos te verhuizen naar een straat in Amsterdam waar niet van dat soort billboards staan.

De twee hadden in die 33 jaar al enige stribbelingen overwonnen. “We zijn er wel drie keer overheen gekomen, toen ik een affaire had”, zegt Goos eerlijk. “En Peter heeft ook heus wel gerommeld. Ik heb ook altijd wel verwacht dat hij nog eens heel erg seks, drugs, en rock-‘n-roll zou gaan doen. Maar ik heb nooit kunnen vermoeden dat hij zou ophouden met van mij te houden.”

Goos, veel wijzer en vijftien kilo lichter, kan het inmiddels allemaal wat beter relativeren. “Ik heb de afgelopen tijd zo veel liefde gehad. Van mijn kinderen, mijn beste vriendin, van vrienden.” En ook hier en daar een wijze opmerking van een collega deed haar goed.

Acteur Martin van Waardenberg, ook gescheiden, legde haar uit hoe anders mensen van honder jaar geleden tegen dit soort dingen aan kijken. “Hij zei: Maria, toen werden mensen 50 of 60 jaar oud. Dan was je hooguit dertig jaar bij dezelfde vrouw. Nu worden we zo oud dat we zestig jaar bij dezelfde vrouw moeten blijven, en dat kunnen mannen niet aan!”

[NOVUM]