‘Noord-Korea achter hack Sony’

Noord-Korea heeft de computers van Sony gehackt. Dat hebben anonieme bronnen binnen de Amerikaanse inlichtingendiensten gezegd tegen Amerikaanse media.

Noord-Korea heeft de computers van Sony gehackt. Dat hebben anonieme bronnen binnen de Amerikaanse inlichtingendiensten gezegd tegen Amerikaanse media. “We hebben een link gevonden met de Noord-Koreaanse overheid”, liet een functionaris weten.

De inlichtingendiensten houden rekening met twee scenario’s. Aan de ene kant hebben ze een Noord-Koreaanse groep op het oog die zich bezighoudt met cybersecurity. Ze verdenken leden van het zogenoemde Bureau 121. Een andere mogelijkheid is dat de hackers niet vanuit Noord-Korea te werk gingen, maar dat ze werkten in opdracht van de Noord-Koreaanse overheid.

De systemen van Sony werden eind november aangevallen. Sindsdien werden films en informatie van het bedrijf gelekt. De hackersgroep werd al gelinkt aan Noord-Korea die sinds het aankondigen de door Sony geproduceerde film The Interview fel protesteerde tegen de komedie vol grappen over de dictatuur. Na het dreigen met terroristische aanslagen door de groep besloot Sony woensdag af te zien van de geplande première van de film.

Sterren hebben via Twitter inmiddels met verbazing gereageerd op het terugtrekken van de film. “Een verdrietige dag voor creativiteit. Angst eet de ziel”, schrijft acteur Steve Carell. “De slechteriken hebben gewonnen”, zegt Mia Farrow. Jimmy Kimmel bekritiseerde op zijn beurt de actie van Sony fel. “Een on-Amerikaanse laffe daad dat terrorisme valideert en een angstaanjagende voorbode is.”

[NOVUM]