Search
Close this search box.

Michiel de Ruyterfilm krijgt ook milde versie

De historische speelfilm over het leven van zeeheld Michiel de Ruyter gaat in twee verschillende versies in de bioscopen draaien. Er komt ook een mildere versie

De historische speelfilm over het leven van zeeheld Michiel de Ruyter gaat in twee verschillende versies in de bioscopen draaien. De eindmontage die regisseur Roel Reiné heeft afgeleverd, krijgt een keuring van 16 jaar en ouder. Maar de filmmaker heeft ook een iets minder expliciete versie gemaakt die van de Kijkwijzer het predicaat 12 jaar en ouder krijgt.

Dat hebben producent Klaas de Jong en distributeur A-Film maandag gemeld. Het is voor zover bekend voor het eerst dat een Nederlandse bioscoopfilm op deze manier in twee versies in de bioscopen wordt uitgebracht.

In de 12 jaarsversie is een aantal wrede scenes minder expliciet in beeld gebracht. “Het gaat om details die we van de Kijkwijzer hebben moeten aanpassen”, verzucht De Jong. Een van de aangepaste scenes is de moord op de gebroeders De Witt. “Dat was een van de zwartste dagen uit de vaderlandse geschiedenis: er zijn getuigenverslagen en schilderijen die tot in detail vertellen wat er is gebeurd. Maar dat in beeld brengen gaat volgens de Kijkwijzer te ver voor de tere kinderzieltjes. Vreemd genoeg staat er in het Rijksmuseum ook geen suppoost die een legitimatie vraagt voordat scholieren het doek van Jan de Baen mogen zien dat hetzelfde tafereel even grafisch afbeeldt.”

Daarnaast is de scene waarin Michiel de Ruyter aan zijn einde komt, in de mildere versie iets minder expliciet gemaakt. “Zonder die paar aanpassingen is het veel scholieren en families die de film wel willen zien wettelijk niet toegestaan te gaan kijken”, legt De Jong uit. “En daar is wel vraag naar. We hebben al heel veel brieven gehad van docenten geschiedenis die met de hele school willen gaan.” Bioscoopexploitant Pathé liet maandag weten inderdaad beide varianten te gaan aanbieden. Maar zoals de makers vragen, leggen wij wel de nadruk op de versie voor 16 jaar en ouder, aldus een woordvoerder. “De 12 jaarsversie draaien we alleen overdag.”

Michiel de Ruyter (1607-1676) is één van de bekendste zeehelden uit de Nederlandse geschiedenis. Hij speelde een cruciale rol in de eerste drie Engels-Nederlandse Oorlogen. Het is voor het eerst in tien jaar tijd dat Reiné, die de afgelopen jaren flink aan de weg timmerde in Hollywood, weer een Nederlandse film maakt. De hoofdrollen worden gespeeld door Frank Lammers, Barry Atsma en Egbert-Jan Weeber. Het epos draait vanaf 29 januari in de bioscopen.

[NOVUM]