Zoek
Sluit dit zoekvak.

Rode loper uitgerold voor de Bafta’s

Iedereen die er in de filmwereld toe doet, verzamelt zich zondag op zijn paasbest in Londen voor de uitreiking van de Bafta’s. Een graadmeter voor de Oscars.

Iedereen die er in de filmwereld toe doet, verzamelt zich zondag op zijn paasbest in Londen voor de uitreiking van de Bafta’s. De prestigieuze filmprijzen van de British Academy of Film and Television Arts worden ook wel de Engelse Oscars genoemd en gelden, net als de Golden Globes, als belangrijke graadmeter voor de Academy Awards die op 22 februari in Hollywood worden verdeeld.

Het kleurrijke The Grand Budapest Hotel van regisseur Wes Anderson is de grootste kanshebber zondag in Londen. De film sleepte een recordaantal van elf nominaties in de wacht. Birdman en The Theory of Everything kregen beide tien nominaties. In totaal zijn er 25 prijzen te verdelen.

The Grand Budapest Hotel maakt onder meer kans op de prijs voor beste film. In die categorie neemt de komedie het op tegen Birdman, Boyhood, The Imitation Game en The Theory of Everything. Wes Anderson is genomineerd voor beste regisseur, samen met collega’s Alejandro G. Inarritu (Birdman), Richard Linklater (Boyhood), James Marsh (The Theory of Everything) en Damien Chazelle (Whiplash).

Hoofdrolspeler Ralph Fiennes neemt het in de categorie beste acteur op tegen Benedict Cumberbatch, Eddie Redmayne, Jake Gyllenhaal en Michael Keaton. The Grand Budapest Hotel is ook in de race om de titel voor beste scenario, samen met Birdman, Boyhood, Nightcrawler en Whiplash. De veelgeprezen film dingt ook mee naar Bafta’s in de categorieën beste muziek, beste cinematografie, beste montage, beste productie, beste kostuums, beste geluid en beste haar en make-up.

Felicity Jones (The Theory of Everything), Julianne Moore (Still Alice), Reese Witherspoon (Wild), Amy Adams (Big Eyes) en Rosamund Pike (Gone Girl) nemen het tegen elkaar op in de strijd om de titel beste actrice. Cameraman Hoyte van Hoytema kan het festijn in Londen nog een Nederlands tintje geven. De Zweeds-Nederlandse filmer is voor zijn werk aan het ruimte-epos Interstellar genomineerd in de categorie beste cinematografie.

De British Academy of Film and Television Arts kent de filmprijzen sinds 1948 jaarlijks toe. Prins William is sinds 2010 voorzitter van de academie. De Bafta’s worden uitgereikt tijdens een groots awardgala in The Royal Opera House in Londen, dit jaar voor de tiende keer gepresenteerd door de Britse komiek Stephen Fry.

Onder meer de Engelse rockband Kasabian is gestrikt voor een optreden en onder de genodigden zijn onder anderen internationale filmsterren en kanshebbers Amy Adams, Patricia Arquette, Steve Carell, Benedict Cumberbatch, Ralph Fiennes, Ethan Hawke, Felicity Jones, Michael Keaton, Keira Knightley, Julianne Moore, Edward Norton en Reese Witherspoon.

[NOVUM]