Search
Close this search box.

Spanning loopt op voor uitreiking Grammy’s

Artiesten, producers en andere muziekprofessionals maken zich op voor hét muziekfeest van het jaar: de 57ste uitreiking van de Grammy’s in Los Angeles.

Artiesten, producers en andere muziekprofessionals maken zich op voor hét muziekfeest van het jaar: de uitreiking van de Grammy’s. De prestigieuze prijzen worden zondag voor de 57e keer toegekend aan de groten der aarde tijdens een spectaculaire awardgala in Los Angeles. Er zijn optredens van sterren als Madonna, Pharrell Williams, John Legend, Kanye West, Rihanna, Paul McCartney, Beck, Chris Martin, Katy Perry en Lady Gaga. In totaal zijn er 83 gouden grammofoons te verdelen.

Beyoncé, Pharrell Williams en Sam Smith zijn dit jaar de grootste kanshebbers. Zij sleepten ieder zes nominaties in de wacht. Samen strijden ze om de award voor beste album. Naast het titelloze album van R&B-zangeres Knowles, Girl van de muzikale duizendpoot Williams en In The Lonely Hour van de jonge Brit Smith maken ook Morning Phase van Beck en X van Ed Sheeran kans op die titel.

In de categorie record of the year nemen Iggy Azalea (Fancy), Sia (Chandelier), Sam Smith (Stay With Me), Taylor Swift (Shake it Off) en Meghan Trainor (All About That Bass) het tegen elkaar op. Dezelfde namen en nummers staan op de lijst met genomineerden voor de prijs voor song of the year, alleen moet Iggy Azalea daar plaatsmaken voor Hozier met Take me to Church. Voor de titel best new artist gaat het tussen Iggy Azalea, Bastille, Brandy Clark, Haim en Sam Smith.

Beyoncé heeft in haar gehele carrière inmiddels 51 Grammy-nominaties in de wacht gesleept. Volgens de organisatie is dat geen andere vrouwelijke artiest ooit gelukt. Pharrell Williams scoort dit jaar vooral goed als producer. Naast zijn eigen album Girl en single Happy, kanshebbers in de categorieën album of the year, best urban contemporary album en best pop solo performance, sleepte hij nominaties in de wacht omdat hij achter de schermen zijn steentje bijdroeg aan de succesvolle albums van Beyoncé en Ed Sheeran.

Er zitten zondag in ieder geval twee zenuwachtige Nederlanders in de zaal. Dj Tiësto maakt kans op een Grammy voor zijn remix van John Legends hit All of Me. In de categorie best remixed recording non-classical neemt de Brabander het onder meer op tegen de remix die dj Robin Schulz maakte van het nummer Waves van Mr. Probz. De Nederlandse zanger is er ook bij in LA en treedt zaterdagavond in Hollywood alvast op tijdens een pre-Grammy-feestje. Tiësto arriveerde dinsdag in Los Angeles en sprak via Twitter de hoop uit de stad na het weekend weer te verlaten met een Grammy op zak.

De prijsuitreiking krijgt mogelijk nog een Hollands tintje. Producer David Starobin is genomineerd in de categorie producer of the year classical, onder meer voor zijn werk aan het album Game of Attrition – Arlene Sierra, Vol. 2. Daarop is het BBC National Orchestra of Wales te horen, onder leiding van de Nederlandse dirigent Jac van Steen.

Rapper LL Cool J presenteert het festijn zondag in het Staples Center in LA. Tussen de tientallen emotionele dankwoorden door staan talloze optredens gepland. Naast de eerder genoemde sterren betreden onder anderen AC/DC, Juanes, Lang Lang, Ariana Grande, Eric Church, Sia en Usher het podium. Ook treedt een aantal artiesten voor de gelegenheid samen op. Zo doet Kanye West het met Rihanna en Paul McCartney, Mary J. Blige met Sam Smith, Jessie J met Tom Jones, Herbie Hancock met John Mayer, Ed Sheeran en Questlove (The Roots), Common met John Legend, Adam Levine met Gwen Stefani en Hozier met Annie Lennox. Ook het hernieuwde Electric Light Orchestra, met voorman Jeff Lynne, doet mee met een bijzondere samenwerking met Ed Sheeran en Sia.

[NOVUM]