Search
Close this search box.

Wende twijfelde even aan speelfilmdebuut

Wende Snijders twijfelde toen in 2010 werd gevraagd of ze mee wilde schrijven aan een script met zichzelf als hoofdpersonage. “Ik vond het allemaal heel eng.”

Wende Snijders twijfelde toen ze in 2010 een brief kreeg van scenarioschrijfster Heleen van der Meulen met de vraag of zij en regisseuse Sacha Polak een script mochten schrijven met Wende als hoofdpersonage. “Ik vond het allemaal heel eng en wilde het eigenlijk niet”, geeft Wende toe. Zurich beleeft zondagavond de Nederlandse première in Eye in Amsterdam.

“Het voelde echt alsof iemand mij vroeg om een of andere moeilijke advocatencasus over te nemen”, vervolgt ze lachend. Toch bleef de vraag van Heleen in haar gedachten en zo’n 1,5 jaar later vroeg ze haar of ze nog steeds ‘mee mocht doen’. “Ik had natuurlijk helemaal geen ervaring met acteren en ik was in die tijd ook met eigen dingen bezig”, legt Wende uit. “Maar het bleef wel hangen en ik werd ook heel erg nieuwsgierig.”

Wende besloot vervolgens om Van der Meulen en regisseuse Polak eens te googelen. “Toen bedacht ik me dat het niet de eerste de beste waren en dat ze waarschijnlijk wel wisten wat ze deden door mij te vragen”, gaat ze lachend verder.

Hoe Wende zich heeft voorbereid op dit nieuwe avontuur? “Ik wist niet wat mij te wachten stond”, aldus Snijders die zegt geen acteerlessen te hebben genomen. “Sacha en ik hebben wel heel veel met elkaar gesproken en we hebben van te voren de hele film doorgenomen”, vertelt Wende, die zegt dat ze voor de film wel met Penoza-actrice Monic Hendrickx heeft gewerkt. “We hebben gerepeteerd en wat scènes gedaan.”

Polak is duidelijk trots op de actrice. Ik weet nog heel goed dat ze van te voren tegen mij zei dat ze geen Carice van Houten of Halina Reijn was en dat ze echt niet zomaar kon huilen, maar toen het erop aankwam, kon ze het natuurlijk wel.

De film vertelt het verhaal van Nina, ze leidt een gelukkig leven met haar vriend. Totdat haar grote liefde bij zijn werk als vrachtwagenchauffeur om het leven komt. Op dat moment komt ze erachter dat hij altijd een dubbelleven had geleid en er een ander gezin met drie kinderen op nahield. Wat is erger; verlies of bedrog? Is de vraag die de kijker vervolgens voor zijn kiezen krijgt.

“Ik heb geprobeerd een personage neer te zetten wat bij de mensen blijft en wat even met ze meeleeft”, aldus Polak. Een boodschap wil Sacha niet met de film uitdragen. “Daar ben ik echt allergisch voor”, zegt ze lachend. “Ik voel me daar niet toe geroepen. Ik hoop dat het op een manier troost of herkenning geeft of dat de kijker in ieder geval een mooi tragisch liefdesverhaal ziet.”

Zurich gaat zondagavond in première in Amsterdam. De wereldpremière beleefde de film al eerder, Zurich was namelijk geselecteerd voor de Berlinale, het filmfestival van Berlijn. Daar werd de film zaterdag bekroond met de CICAE Art Cinema Award. Deze prijs wordt jaarlijks op het festival uitgereikt door de koepelorganisatie van Europese arthousebioscopen.

Zurich is vanaf donderdag 19 februari door heel Nederland te zien.

[NOVUM]