Search
Close this search box.

Nederland wint wereldfinale 48 Hour in VS

Nederland is voor het tweede achtereenvolgende jaar de grote winnaar geworden op de wereldfinale van het 48 Hour Filmproject. These Dirty Words won dit jaar.

Nederland is voor het tweede achtereenvolgende jaar de grote winnaar geworden op de wereldfinale van het 48 Hour Filmproject. In Los Angeles werd zondagavond (lokale tijd) These Dirty Words, de bijdrage van het Rotterdamse 48 Hour-team, uitgeroepen tot beste 48 Hour-film van 2014 ter wereld.

De 19-jarige regisseur Jens Rijsdijk uit Roosendaal werd hiermee gekozen uit 4500 bijdragen uit 125 steden uit alle hoeken van de wereld. Rijsdijk is de jongste regisseur ooit die is uitgeroepen tot winnaar van de interationale finale van het project. De tiener studeert aan het Grafisch Lyceum in Rotterdam.

In de romantische komedie These Dirty Words, met in de hoofdrollen Koert-Jan de Bruijn, Liza Sips en Sandra de Zwart, kibbelt een stelletje over de literaire waarde van een doktersroman. Ondertussen komen de hoofdpersonages in het boek tot leven. De Zwart werd ook bekroond als beste actrice.

Het idee van het 48 Hour Filmproject is dat een korte film binnen een tijdsbestek van twee dagen wordt gemaakt. These Dirty Words won in augustus de landelijke 48 Hour-competitie. Juryvoorzitter Martin van Waardenberg stelde toen het ‘ongelooflijk te vinden dat deze film in twee dagen is gemaakt: het voelt alsof er jaren aan gewerkt’. “Over jaren herinner ik me deze film nog.”

Vorig jaar won ook een Nederlandse productie. Toen viel de Amsterdamse film Geen Klote, met in de hoofdrollen Johnny Kraaijkamp jr en William Spaaij, in de prijzen.

[NOVUM]