Zoek
Sluit dit zoekvak.

Blaren topongemak op warm Pinkpop

Zo’n drieduizend onfortuinlijke festivalgangers meldden zich de afgelopen drie dagen bij een van de EHBO-posten op het Pinkpop-terrein in Landgraaf. Daarmee is het wat het Rode Kruis betreft ‘een rustig weekend’ op het driedaagse popfestival.

Verreweg de meeste mensen kwamen met pijnlijke blaren naar de medische dienst. “Dat merk je meteen zodra het lekker weer is”, vertelt inzetleider van het Rode Kruis op Pinkpop Joep Smeets. “Mensen dragen geen goed schoeisel. Iedereen loopt op slippertjes, maar met al die kilometers die je hier maakt levert dat snel problemen op.”

Op twee staat de bekende hoofdpijn. “Naar mate het festival langer duurt, krijgen bezoekers meer last van de alcohol, het weinige eten en gebrek aan slaap. Op de laatste dag melden zich traditiegetrouw de meeste mensen voor een paracetamolletje. Het publiek wordt krakkemikkiger. Ze zouden eigenlijk naar huis moeten gaan, maar willen de laatste acts niet missen.”

De tropische warmte in Landgraaf dit weekend eiste ook zijn slachtoffers. Smeets en zijn collega’s kregen behoorlijk wat mensen met een zonnesteek aan hun mobiele hulpkeet en ook het aantal flauwvallers stijgt als de temperatuur oploopt.

Er hebben zich volgens de EHBO-leider tot zondag aan het begin van de avond geen grote incidenten voorgedaan op het festival. “Bij de ingang wordt heel streng gecontroleerd op bijvoorbeeld drugs. Dat soort problemen hebben we hier niet.”

Na het noodweer dat het popfestival vorig jaar trof, zijn dit jaar alle hulpdiensten en instanties gezamenlijk bijeen op het terrein in het zogenoemde Pinkpop Control Centre. “Dat werkt perfect”, aldus Smeets, die ook onderdeel uitmaakt van het reguliere overleg in het PCC. Zo kunnen onder meer GGD, politie, gemeente en festivalorganisatie snel schakelen in geval van calamiteiten. Er is de afgelopen dagen op geen enkel moment sprake geweest van paniek binnen het overleg, stelt Smeets. “We hebben echt een heel rustig festival.” Ook de regenbuien die het terrein vrijdagmiddag korte tijd blank zetten, veroorzaakten geen stress. “Dat was vooral veel water en gelukkig weinig onweer.” [NOVUM]