Search
Close this search box.

Radio 1 in actie tegen frequentieplannen (27-2-2001)

De programmamakers van Radio 1 gaan actie ondernemen tegen de frequentieverdeling die op 1 april in werking treedt. De nieuwszender van de publieke omroep raakt door die verdeling haar landelijke dekking kwijt doordat Radio 1 van de middengolf verdwijnt.

De programmamakers maken zich daar ernstig over en hopen alsnog hun landelijke dekking te kunnen behouden. In een laatste poging te politiek alsnog te bewegen om opnieuw naar de nieuwe frequentieverdeling van de fm-zenders te kijken gaan de radiomakers een petitie aanbieden aan de Tweede Kamer, zo besloten ze dinsdag.

Op dit moment is Radio 1 via elf verschillende fm-frequenties in heel Nederland te ontvangen. Als automobilisten dus door verschillende regio’s rijden, moeten ze zappen van zender naar zender om naar Radio 1 te kunnen blijven luisteren. Maar door de nieuwe plannen dreigt de zender bijna 1 miljoen luisteraars kwijt te raken omdat de zender de middengolffrequentie kwijtraakt ten gunste van Radio 5.

Het Radio 1 Journaal wordt weliswaar uitgezonden via Radio 5, maar programma’s als Met het Oog op Morgen en Langs de Lijn kunnen luisteraars in bepaalde gebieden dan niet meer uit de ether plukken omdat de ontvangst daar via de FM-frequenties te slecht is. Het Groene Hart is daarvan een voorbeeld.
Daardoor heeft Radio 1 niet langer een dekking van 100 procent, maar haalt deze zender slechts 94 procent. ,,Wanneer er in Nederland een ramp gebeurt die de regio overstijgt, komen wij als calamiteitenzender als eerste in beeld. Dan is het toch vreemd dat je 6 procent van Nederland laat liggen.

Dat is een luisteraarspotentieel van ruim 1 miljoen mensen. Bovendien betalen die mensen via de belasting ook kijk- en luistergeld, maar krijgen ze niet hetzelfde als een andere Nederlander”, zegt Ron Linker namens de programmamakers. (27 februari 2001)