Search
Close this search box.

Bouw: Commerciële radiozenders mogen op FM blijven (21-3-2001)

De zes landelijke commerciële radiostations die op dit moment in ether uitzenden moeten hun huidige etherfrequentie behouden. Business Nieuws Radio mag ook in de ether blijven, maar zal wel moeten verhuizen naar andere frequenties. Daarnaast moeten er drie frequentiepakketten worden geveild voor de huidige zenders die geen etherfrequentie hebben en nieuwe initiatiefnemers. Dit zijn de belangrijkste conclusies van de commissie-Bouw dat aanstaande vrijdag wordt aangeboden aan het ministerie, zo bevestigen diverse bronnen. De commissie heeft opdracht gekregen om een oplossing te zoeken om de impasse over de verdeling van etherfrequenties voor de commerciële radio te doorbreken.

Hoeveel de zeven commerciële radiozenders Sky Radio, Radio 538, Noordzee FM, Classic FM, Radio 10FM, Business Nieuws Radio en Veronica FM moeten betalen voor behoud van hun huidige frequenties moet Bouw nog over nadenken. De zenders zullen mogelijk een vast bedrag moeten betalen en een percentage van hun omzet, van ergens tussen de 5 en 15 procent, moeten afstaan. Bij dit laatste zet het ministerie van Financiën haar vraaktekens, omdat dit moeilijk controleerbaar is.

De meeste commerciële radiozenders die op dit moment op FM uitzenden zijn het niet eens met een veiling. Daarom hebben de zenders een actie opgezet en veel luisteraars van de station waren tegen een veiling. De Tweede Kamer was hier gevoelig voor en gaf geen medewerking aan de plannen van staatsecretaris de Vries van Verkeer en Waterstaat om te veilen. De Kamer wil een eerlijkere verdeling van de radiofrequenties en wil ook dat de huidige radiozenders die nu uitzenden in de ether op hun plek blijven. De overgebleven ruimte kan dan voor nieuwe partijen gebruikt worden. De commissie-Bouw kreeg de opdracht om naar een bijna onmogelijke oplossing te zoeken.

Enkele mogelijke haken en ogen aan het voorstel
Het ministerie van Verkeer en Waterstaat ziet diverse haken en ogen aan het voorstel van de commissie Bouw, aldus ingewijden.

Bouw heeft het aantal beschikbare zogenoemde kavels voor etherfrequenties van acht naar tien opgerekt, waarbij de kwaliteit achteruit gaat. De ongelijkheid in het bereik van de zenders wordt versterkt. Nu heeft bijvoorbeeld Radio 538 al een veel groter bereik dan Veronica FM, en dit verschil zou in het voorstel alleen maar groter worden. Ook zal het aantal beschikbare regionale FM-frequenties minder zijn dan de aanvankelijke geplande 59 frequenties.

Er wordt gevreesd dat Business Nieuws Radio de voorstellen niet zou overleven, omdat de nieuwszender niet dezelfde financiële middelen heeft als de andere commerciële radiozenders. Volgens Directeur Bicker Caarten is dit onzin ,,Business Nieuws is bereid te betalen voor de frequenties net als alle andere commerciële stations.”

De veiling dreift de prijzen van de drie nieuwe etherfrequenties de prijzen behoorlijk op, omdat daarvoor een kleine twintig partijen op de markt zijn. De zeven bestaande zenders krijgen de rechten daarentegen voor een vast bedrag, zodat rechtsongelijkheid ontstaat.

Als Sky Radio en Classic FM, beiden van dezelfde eigenaar Rupert Murdoch, hun frequentie behouden, zorgt dit eveneens voor rechtsongelijkheid. [ANP/Volkskrant 21 / 03 / 2001]