Search
Close this search box.

Kink FM spreekt over de ether

31 mei werd duidelijk dat de overheid toch geen heil ziet in het voorstel van de Commissie Bouw. De in allerijl samengestelde commissie stelde voor de bestaande commerciële zenders hun frequentie te laten behouden en nieuwkomers een kans te geven door slechts drie frequenties te veilen. In het voorbijgaan lapte men de belangen van de zogenaamde halve-nieuwkomers (waaronder Kink FM) aan de laars. Deze kunnen geen aanspraak maken op een frequentie, terwijl ze in bijna dezelfde positie verkeren als Sky en 538.

Het indertijd met gebak & champagne ontvangen voorstel mist iedere juridische schraag en is de afgelopen maanden dan ook vakkundig onderuit gehaald door de NMa, de OPTA en de landsadvocaat. Om vervelende juridische procedures van partijen als Kink te voorkomen, heeft de staatssecretaris van Verkeer + Waterstaat nu besloten om Bouw door de papiervernietiger te halen. Onze juridische lobby EN de acties van de luisteraars heeft hieraan bijgedragen. Dank daarvoor!

Hiep hiep hoera en we zijn er … ?
Nee, want we zijn weer terug bij af. Wederom zit de Tweede Kamer met de handen in het haar en een algehele veiling van de acht (of tien) frequenties lijkt nu onafwendbaar. (Alle andere konijnen zijn een zachte dood gestorven in de hoed van Bouw.) Laat het duidelijk zijn: voor Kink FM is een veiling niet de meest ideale situatie, want het gaat uiteindelijk om veel geld en het maximale bod van een station als Kink zal veel lager liggen dan een partij met het format van bijv. Sky Radio.

Toch is zo’n algehele veiling transparanter en eerlijker dan de voorgestelde halfbakken veiling van drie frequenties, die ook nog eens van een beduidend mindere kwaliteit zijn. Aan die rechtsongelijkheid is door de vernietiging van Bouw een einde gekomen. Een gedeeltelijk geclausuleerde veiling, waarbij er een aantal pakketten wordt gereserveerd voor stations met een bijzonder format, zoals Kink en Q The Beat zou voor dit station een goede variant zijn.

De Tweede Kamer is wederom aan zet en heeft een tweede kans om de felbegeerde frequenties eerlijk te verdelen.
(Jan Hoogesteijn / Kink FM ) (5 – 6 – 2001)