Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Kamer maakt gehakt van verkoopplan van radiostations

Staatssecretaris Monique de Vries (Verkeer) is gisteren zwaar onder vuur genomen door de Tweede Kamer over de toekomst van de commerciële radiostations. Bijna de gehele Kamer, met uitzondering van GroenLinks, maakte gehakt van het plan om de tien beschikbare frequenties per opbod te verkopen zonder de bestaande stations zoals Radio 538 en Sky Radio een plek in de ether te garanderen.
Het vertrouwen in de aanpak van VVD’ster De Vries is na de slecht voorbereide veiling voor de nieuwste generatie mobiele telefoons tot het nulpunt gedaald.

PvdA, D66 en het CDA willen dat de luisteraars er zeker van zijn dat ze hun favoriete radiostation behouden. De VVD legt zich er inmiddels bij neer dat dit juridisch niet haalbaar is, en wil gewoon alles veilen, net als GroenLinks.

De Tweede Kamer beschikt inmiddels over de informatie dat in Frankrijk en Engeland ook meer ruimte in de ether is gemaakt en dat daar de bestaande stations wél hun zender konden behouden. “Daar is het kennelijk wel juridisch haalbaar”, aldus het D66-Kamerlid Bakker, die niet is overtuigd door de argumenten van het kabinet.

De Vries wil zo snel mogelijk een besluit nemen, omdat de datum van 1 september aanstaande toch al niet wordt gehaald. Dan lopen de vergunningen af. Zij zou echter wel genoegen nemen met enkele maanden uitstel van het besluit, maar dan moet er volgens de bewindsvrouw wel uitzicht zijn op een goede veilingprocedure. De Vereniging voor Commerciële Radio is voor een uitstel van twee maanden. De paarse fracties leken gisteravond ook te kiezen voor uitstel tot na het zomerreces, maar hedenmorgen wordt het overleg vervolgd.

De CDA’er Atsma probeert de handen op elkaar te krijgen voor een verdeling van de frequenties door het uitschrijven een ‘wedstrijd’, waarbij steeds de beste wint. D66 en PvdA voelen eveneens voor een mix van toetsen en veilen. Het radiodrama sleept ich al maanden voort in de Tweede Kamer. Het ziet er naar uit dat het kabinet de wensen van de Kamer zal negeren. Onduidelijk is of dit politieke gevolgen zal hebben voor staatssecretaris De Vries en haar collega Van der Ploeg (Media) die medeverantwoordelijk is. (5 Juli 2001)