Zoek
Sluit dit zoekvak.

Patstelling rond radiofrequenties

Opnieuw dreigt een patstelling tussen kabinet en Tweede Kamer over de verdeling van de FM-frequenties voor commerciële radiostations. Minister Heinsbroek van Economische Zaken (LPF) is van plan de etherfrequenties te veilen onder de hoogstbiedenden, zoals de rechter deze zomer bepaalde.

Een meerderheid in de Kamer van CDA, LPF en PvdA is hier echter pertinent op tegen en wil dat de ether wordt verdeeld op basis van een zogeheten vergelijkende toets. Daarbij moet rekening worden gehouden met diversiteit en de belangen van de huidige radiostations.

Volgens CDA-woordvoerder Joop Atsma wacht het kabinet een botsing met de Kamer als het vandaag tijdens de ministerraad instemt met het voorstel van Heinsbroek. De LPF vindt dat Heinsbroek zich niets van de rechterlijke uitspraak moet aantrekken en de zenders gewoon moet verdelen via een vergelijkende toets, zoals in het regeerakkoord is afgesproken. Van de regeringspartijen is alleen de VVD voor een veiling, omdat dat volgens de liberalen de meest eerlijke manier is om de ether te verdelen.

De kwestie over de radiofrequenties sleept nu al meer dan een jaar. Het vorige kabinet had besloten de ether voor commerciële stations als Sky Radio te verdelen middels een veiling. Dit omdat Nederland door Europese regels gedwongen was de ether open te stellen voor nieuwkomers. De bestaande radiostations vreesden toen hun plekje kwijt te raken en riepen hun luisteraars op te protesteren.

In het nieuwe regeerakkoord werd afgesproken dat de ether verdeeld zou worden op basis van een vergelijkende toets. In de tussentijd hadden enkele nieuwkomers (zoals Veronica) die een plek willen veroveren in de ether, een beroepsprocedure aangespannen. Deze zomer besliste de bestuursrechter dat de overheid inderdaad moet overgaan tot een veiling, zoals de nieuwkomers willen. Omdat er tegen de beslissing van een bestuursrechter geen hoger beroep kan worden aangetekend, wil Heinsbroek zich bij de uitspraak neerleggen.