Search
Close this search box.

Radiozenders moeten alsnog miljoenen betalen

Zes landelijke commerciële radio-omroepen moeten een eenmalig bedrag betalen voor het gebruik van hun radiovergunning. Dat heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven woensdag bepaald. RTL FM (nu 100%NL), Radio 538, BNR Nieuwsradio, Q-Music, Sky Radio en Yorin (nu Caz) moeten gezamenlijk 28 miljoen euro betalen.

Voor zenders als Radio 538 en QMusic betekent dit dat ze elk een bedrag van ruim vijf miljoen euro moeten betalen. Sky Radio Group is voor zijn zenders Sky en Veronica circa 7,5 miljoen euro kwijt.

De Rotterdamse rechtbank oordeelde in 2005 dat de omroepen het bedrag voor de radiovergunning niet hoefden te betalen. Minister van Economische Zaken Laurens Jan Brinkhorst (D66) stelde hoger beroep in tegen deze uitspraak. In hoger beroep heeft de staat gelijk gekregen. Dat betekent dat de minister het eenmalige bedrag mocht opleggen en dat de radio-omroepen het bedrag alsnog moeten betalen.

De regeling die bepaalt dat omroepen eenmalig moeten betalen, hoort bij de procedure waarmee in 2003 de vergunningen voor commerciële radio-omroep zijn verdeeld, de zogenoemde zero-baseverdeling.

538 directeur Jan-Willem Brüggenwirth is het hier niet mee eens; “Niemand kan mij uitleggen waarop deze bedragen zijn gebaseerd”, zegt hij in De Telegraaf. “Het is schandalig hoe de overheid met ons omgaat. Het geld is bedoeld om efficiënt gebruik van de frequentie af te dwingen. Radio 538 legt al 57 miljoen euro neer voor die frequentie, waarom zouden we er niet efficiënt mee omgaan?” [Radio.NL/Novum]