Een analyse van de luistercijfers (deel 2 van 5)

In deel 1 van dit stuk kon u al een grafiek aanschouwen met daarin de marktaandelen van alle radiozenders in de groep 20-34. Om het geheel even duidelijker te maken, dezelfde grafiek maar dan zonder de stations die zich niet op 20-34 richten & de kleinere zenders (ID&T, Kink) alsmede inkoopcombinatie CRN:

(Hmmm… dat ruimt wel lekker op …)

U ziet hier dus wat er de afgelopen maanden is gebeurd. Opvallend is de daling van Radio 538 (groene lijn). De grote vraag is dan: is dit permanent (met andere woorden: hebben ze last van de toegenomen concurrentie) of is dit gewoon een cyclische daling (met andere woorden: heeft het te maken met andere factoren die van tijdelijke aard zijn, zoals jaargetijde, het gebrek aan vakanties, etc). Ik heb de data even bekeken, maar ik kan geen duidelijke conclusie trekken; dat kan hooguit na een paar uur werk. Het lijkt er echter in eerste instantie op dat ze toch last hebben van de concurrentie.

Enfin, ook Radio 3FM (zwarte lijn) krijgt de nodige tikken, zoals verwacht. Het is algemeen bekend dat 3FM in de Randstad, waar de concurrentie voor 1 juni al aan de pittige kant was, weinig marktaandeel meer over had. Nu de concurrentie ook in andere delen van het land pittiger is geworden moet het marktaandeel van 3FM wel zakken. En we zijn er nog niet; gezien het feit dat een aantal nieuwkomers nog wat groeipotentie heeft gaat 3FM nog meer tikken krijgen.

En dan nog een leuke puzzel: hoe kan het dat de ontwikkelingen van Noordzee FM (paars) en Sky Radio (blauw) zich lijken te spiegelen? Noordzee heeft drie perioden boven de tien procent gestaan, ten koste van Sky Radio. Sky heeft het vervolgens voor elkaar gekregen om de rollen weer om te draaien; Noordzee ging in 1 periode enorm naar beneden terwijl Sky flink omhoog ging (respectievelijk 1,5 en 1,3% verschil, overigens).

Morgen deel 3 van deze analyse.

Gr.,
Michiel van Diesen.
Mail mij voor uw kritiek en andere zaken