Frequenties

Nederland mag dan een relatief klein land zijn, toch zijn er honderden radiostations actief in ons land. De stations zijn te verdelen in verschillende categorieën.

 

Allereerst zijn er de landelijke publieke radiostations, waarvan er vier overal in het land op FM te ontvangen zijn. Ten tweede zijn er de landelijke commerciële radiostations. Alleen hebben deze in de ether geen landelijke dekking op FM.

 

Nederland heeft negen ‘landelijke’ commerciële FM-kavels met een bereik dat varieert van ongeveer 50 tot 70%.

Naast landelijke radio is er ook regionale radio. Zo zijn er 13 regionale publieke radiostations. Elke provincie heeft zijn eigen regionale omroep. Enige uitzondering is Zuid-Holland. Deze provincie heeft aparte omroepen voor het noordelijke deel en het zuidelijke deel.

Ook zijn er nog diverse commerciële regionale stations. Het bereik varieert van één tot meerdere provincies.

De meeste radiostations in Nederland zijn echter lokale radiostations. Bijna elke gemeente heeft een eigen lokale omroep. Deze draaien grotendeels op basis van subsidies en vrijwilligers.

Naast radio FM heeft Nederland ook nog een aantal radiostations op DAB+ en de middengolf. Het betreft hier zowel landelijke als regionale stations.

Tenslotte zijn er ook nog een aantal ziekenomroepen en internetstations. Sommige van deze omroepen zijn ook via het lokale kabelnet te beluisteren.

Bekijk hieronder alle frequenties.