De afgelopen dagen zijn de eerste vier delen van onze luistercijferanalyse verschenen. Vandaag het laatste en afsluitende deel, met een concernoverzicht en een aantal conclusies alsmede speculaties. Gisteren eindigden we met de constatering dat Classic FM amper last heeft gehad van het verlies van de 90.7 FM. Daarop voortbouwend:
Met de laatste constatering kan ik meteen een mooi bruggetje slaan naar het laatste deel van dit stuk: een overzicht van de concerns die in de markt actief zijn. Classic FM is namelijk van Sky Radio en je kunt onomwonden de conclusie trekken dat de grote winnaar van het frequentiefestijn naar de naam Sky Radio luistert. De drie stations van het bedrijf draaien namelijk alle drie als een trein. Het overzicht van de groep 20-34:
Dit spreekt voor zichzelf. Sky Radio is dankzij Veronica voorbij aan Radio 538 en mag zich nu marktleider noemen in de groep 20-34 (de publieke omroepen even uitgezonderd). Talpa leek het verlies van Radio 10 Gold deels af te kunnen wenden door een groei van Noordzee, maar dat is ook weer weg. RTL Nederland is dankzij RTL FM gegroeid, maar ook dat is weer deels uitgevlakt dankzij een verlies voor Yorin FM sinds augustus – september. RTL blijft ook de kleinste van de vier. En wie kan tellen, weet dat RTL Nederland rode cijfers schrijft met haar radiotak. Niet in de laatste plaats doordat Yorin FM verlies draait (deden ze vorig boekjaar al, sindsdien zijn de kosten alleen maar gestegen terwijl het marktaandeel is gezakt).
Het concernoverzicht geeft echter nog aanleiding tot het volgende: Zowel Radio 538 als Talpa mogen nog 1 extra FM-zender in de lucht helpen, mits het op een geclausuleerd kavel is. Met andere woorden: mochten ze nog groeiplannen hebben, dan moeten ze een andere zender opkopen. Talpa heeft het al geprobeerd met RTL FM, maar Fons van Westerloo wil om de een of andere reden niet van die zender af. Vreemd, want volgens mij is hij deels aangetrokken om de resultaten van RTL op korte termijn te verbeteren en RTL FM zal de komende jaren geen cent bijdragen aan een positief bedrijfsresultaat. Als er ooit al eens geld verdiend zal gaan worden met die zender. Het zou dus wellicht ook een optie kunnen zijn om dit probleem alsnog te dumpen bij Talpa, dat ongetwijfeld het een en ander wil voor Radio 10 Gold of een ander format.
Maar: er zijn nog een tweetal zenders die onder de maat presteren. De eerste heet ID&T Radio, de tweede Business Nieuws Radio. Enfin, u kunt nu waarschijnlijk zelf wel beredeneren voor welke partij ID&T een hapje zou kunnen zijn, mits ID&T van haar radiozender af wil en de partij in kwestie wil groeien. Hint: zaterdagavond. Nog een hint: Van Diepen (en wie het nu nog niet snapt …). Van Business Nieuws verwacht ik voorlopig geen nieuws van het overnamefront. Financieel gezien presteerden ze geloof ik al niet eens zo slecht en er zijn plannen in ontwikkeling om de luistercijfers wat op te krikken. En wat Arrow Classic Jazz FM gaat doen? Eerst maar eens beginnen met uitzenden, de rest zien we daarna wel.
Concluderend: Sky is de voorlopige winnaar van het frequentiefestijn. Radio 3FM vangt de klappen op en ook Radio 538 en Talpa moeten inleveren. Dat laatste overigens tot amusement van Sky Radio, dat zijn leedvermaak over Talpa blijkbaar niet onder stoelen of banken kan steken. Jammer, want het zou een stuk professioneler staan indien ze de nodige lachsalvo’s eens intern zouden kunnen houden. Al was het alleen maar omdat het geen zin heeft om nog meer olie op het vuur te deponeren en omdat het nou niet bepaald een erg positieve indruk van de branche achterlaat.
Maar goed, wellicht zijn over een tijdje de rollen omgedraaid en rollen ze in het andere pand op de grond van het lachen na het zien van de laatste cijfers. Enfin, er blijven nog wel een paar vragen openstaan. Waarom zijn de tijdelijke Noordzee-luisteraars weer teruggegaan naar Sky? Waarom lijken Sky en Radio 1 elkaar dwars te zitten in de groep 20 – 34? Wat is er bij ID&T aan de hand? Zet de groei van RTL FM en Veronica door nadat het Top 2000 effect weg is bij Radio 2? Ach ja, we zien wel.
Gr.,
Michiel van Diesen.
Mail mij voor uw kritiek en andere zaken