Een paar weken geleden beschreef ik – ik dacht nog ten overvloede – maar eens wat podcasting nu precies is. Altijd leuk, dacht ik nog, zo’n nieuw stukje techniek. En toch wordt het me dan iedere keer duidelijk hoe breed het publiek is dat Radio.NL leest.
Aan de ene kant kreeg ik het verwijt van een paar podcastnerds dat het de column oppervlakkig was en niets toevoegde, en aan de andere kant vroeg iemand me om niet zo’n zinloze reclameshow op te voeren voor iPods want zonder zo’n ding kon je toch niks met podcasting. Het is ook nooit goed.
Laat ik daarom nog één keer heel kort en duidelijk proberen uit te leggen waar het om gaat bij podcasten:
Podcasting houdt in dat je – via je computerprogramma – “automatisch” programma’s in mp3-vorm krijgt via een soort van abonnementje, dat ervoor zorgt dat je altijd up-to-date bent.
Die mp3-tjes kun je natuurlijk op je computer afspelen, maar het geheel wordt nog leuker als je een mp3-speler hebt – van welk merk dan ook – want dan kun je programma meenemen overal waar je je mp3-speler mee naar toe neemt.
Ik voorspel dat podcasting de ultieme manier van radio-on-demand gaat worden. Je kunt door podcasting namelijk je favoriete programma op ieder gewenste tijd afluisteren. Lig je tijdens MiddenInDeNachtRick al in bed? Geen probleem, zet gewoon de volgende dag in de bus op weg naar school de podcast op. Froukje te vroeg op de zondagochtend? Zorg je toch gewoon dat de podcast afgaat op het moment dat je wel wakker wordt? Alles kan.
En het gaat nog een stap verder. En daar mogen we de BUMA en de RIAA voor bedanken. Want dankzij hen staan de 538 podcasts nu als losse fragmenten online – er mag van die sukkels immers geen muziek gepodcast worden – en dat biedt mogelijkheden.
Zeker als je Evers wél leuk vindt, maar de muziek van 538 een ‘kinderkermis’ (en ik citeer hier de directeur van een niet nader omschreven concurrerend station). Dan maak je toch gewoon een playlist van de 538 fragmenten en je favoriete klassieke ouvertures?
Ik doe dat al regelmatig als ik weer eens een uur of zeven over de Interstates in de VS cross. Gewoon de podcast playlist ff mixen met mijn nieuwe muzieklijstje, en James Govan klinkt tussen een Ruuddewild.nl fragmentje en BNN Storing, waar ik dankzij de fastforward optie in een minuutje of 30 doorheen rag.
Deze trend gaat zich doorzetten. Podcasts zullen meer en meer gefocust worden op hele specifieke doelgroepen, en daardoor zal iedereen in de toekomst zijn eigen radioprogrammering kunnen samenstellen. Of eigenlijk moet ik audioprogrammering zeggen, want met radio heeft het op die manier niet veel meer te maken. Zappen wordt compleet overbodig!
Nu zul je denken: maar de actualiteit dan? Radio is toch actueel en live? Dat klopt. De vraag is echter in hoeverre radio nu nog live is. Vrijwel alle commerciële radiostations herhalen in het weekend de hoogtepunten van doordeweek. En de rest is ook opgenomen, of gevoice-trackt.
Veronica raakt op dit moment al zijn ‘live’ jocks uit het weekend (te beginnen op vrijdagavond om 19h) kwijt. Kicken gaat naar de morgen, Michiel naar 3FM, Arlo van Sluis wordt er gewoon uitgeflikkerd en Bart van Leeuwen moet een paar extra uurtjes Goud van Oud voice-tracken. Zoooo, weer een stukje bezuinigd op de begroting. Bij 538 is alleen WeekendRick live. En tja, waarom zouden ze live gaan? Het enige station dat wél live is – 3FM – heeft een programmering om van de huilen, op één of twee programma’s na. Dus concurrentie is er niet.
Dus wat nu live radio? En ook doordeweeks zijn de meeste gesprekjes gewoon van tevoren opgenomen. Dan kan er minder fout gaan. Denk aan de ‘538 moet in de ether‘ actie indertijd. Waarom denk je dat zoveel webcams uitstaan tijdens ‘live’ programma’s? Radio = illusie, en een van die illusies is dat het live is. Dat valt vies tegen tegenwoordig.
Zelfs veel nieuwsradio is weliswaar live voorgelezen, maar verder uren daarvoor al van de telex gehaald en omgeschreven naar de gewenste berichtlengte. De nieuwsupdates op het hele en halve uur zijn eigenlijk voor het grootste gedeelte herhalingen van de vorige update. Als je langer dan gemiddeld naar een nieuwszender luistert, dan hoor je herhaalde reportages. Ik denk dat alleen Radio 1 nog zo gek is dat er maar weinig herhaald wordt.
Hier in de VS wordt het nieuws na twintig minuten keihard herhaald. Nieuwsradiostations praten je in tien tot twintig minuten bij, en meer nieuws hebben ze niet. Alleen als London ontploft, of Sharm El Sheik, of Madrid, of Washington, dán heb je live nieuws nodig, maar dat kan live ge-update worden. Net zoals de file info, en de laatste weersvoorspelling.
Ik gok erop dat binnen een jaar of twee iedereen vlak voor vertrek ff de laatste podcasts op zijn mp3-speler schuift om die tijdens de reis af te luisteren. Compleet gecustomized, zoals dat in mooi Nederengels heeft. Beetje Evers, beetje lokaal nieuws, maar geen beurs, en ach, vandaag geen sport, want de Tour is toch afgelopen.
Draadloze technologie zal zorgen voor de laatste updates, zodat je ook in de auto de laatste files doorkrijgt, maar in de trein alleen de vertragingen. Die updates kunnen heel kort zijn, want alleen de files op jouw route zitten erin. Als er al een file is vogelt je navigatiesoftware uit wat de beste omleiding is, en plukt vervolgens de file-info voor die route uit de lucht. Desnoods gewoon via de SMS. Uiteraard worden de updates automatisch aan je playlist toegevoegd als eerstvolgende track. Een beetje zoals RDS nu werkt, maar dan zonder onderbreking van datgene waar je naar luistert.
Tot slot nog de vraag wie al die bandbreedte allemaal gaat betalen. Nou, dat is simpel: degene die het nu ook betaald. De adverteerder. De lol is dat voor podcasten niet de achterlijke reclameregels gelden die de overheid veertig jaar geleden voor de publieke radio bedacht heeft (en waar de commerciële stations nu onder lijden – RTL zit niet voor niets in Luxemburg). Check die regels eens voor de lol. Poepoe, denk je dan, dat is comische lectuur 😉 Te gek voor woorden. Kan de politiek zich daar ook eens druk over maken, in plaats van al dat genavelstaar (of is het navel gestaar?) over Lingo en Sesamstraat?
Geen reclameregels betekent: geen minimumlengtes meer aan reclameblokken, geen verbod meer op ‘sluikreclame’, en gewoon net als in de VS hier op de nieuwsstations, heel veel superkorte commercials. En dankzij de het feit dat de doelgroep van de uitzendinkjes zeer goed gedefinieerd kan worden, kan reclame ook heel efficiënt en daardoor minder irritant ingepland worden. ‘Dit fragment wordt je aangeboden door: Radio.NL’ en dan een commercial van tien seconden.
Tot slot een relativering voor iedereen die denkt dat het niet zo snel zal lopen. Zo’n 15 á 20 jaar geleden was een harde schijf van 1 Mb zo groot als een dikke stapel A4tjes, en dacht Bill Gates dat iedere computer op twee floppy disks kon blijven draaien. Je weet wel, van die vierkante dingen waar je geen drive meer voor hebt. Een jaar of twaalf-dertien geleden kwam internet op. Als tekstmedium. Plaatjes waren er alleen in ASCII art. Internet kwam pas zo’n jaar of zeven geleden de woonkamer in, en pas zo’n vijf jaar geleden werden mobiele telefoons zo klein dat je ze in je zak kon steken. En nu kun je er al foto’s mee maken en mp3tjes op afluisteren. De techniek gaat razendsnel.
Vriendelijke groet uit Columbus,
Jasper
Uw Vliegende Radiowereldreporter,
die vijf jaar geleden bij de club kwam, toen de site er nog zo uitzag.