De Britse staatsomroep BBC gaat haar Asian Network grondig veranderen. Zo komt er een nieuwe leiding bij het station, gaat de programmering op de schop en wordt de redactie van het station uitgebreid. Met de veranderingen hoopt het station meer aan de behoefte van de luisteraars te gaan voldoen en zo meer luisteraars te trekken.
Sinds 2002 is de BBC actief in Engeland met haar Asian Network. Het station richt zich, zoals de naam al doet vermoeden, voornamelijk op de Aziatische gemeenschap in Engeland. Kort na de tweede wereldoorlog werden veel Aziaten naar Engeland gehaald om zo het tekort aan arbeidskrachten te verminderen. De meeste van deze mensen wonen in en om de grote steden als Londen, Leicester, Birmingham, Bradford en Manchester. BBC Asian Network is dan ook in deze gebieden, met uitzondering van Londen, via de middengolf te ontvangen. Daarnaast is het station in bijna heel Engeland via DAB te ontvangen.
Maar ondanks de grote groep Aziaten in Engeland luisteren er maar weinig mensen naar het Asian Network van de BBC. Het afgelopen jaar verloor het station ook nog eens een flink deel van haar luisteraars. Daarnaast veegde een rapport dat de Britse regering liet opstellen over de digitale (DAB) stations van de BBC de vloer aan met het station. Volgens het rapport was het BBC Asian Network volstrekt “onambitieus”.
Het is de bedoeling dat het station meer inhoud gaat krijgen. Zo zal vanaf volgend jaar meer verslag worden gedaan van live evenementen. Daarnaast zal ook de journalistieke inhoud van de programma’s onder de loep genomen worden. Speciaal hiervoor zal de journalistieke redactie van het station met een tiental personen worden uitgebreid, waaronder experts op het gebied van economie en politiek.
Naast een uitgebreide redactie komt er ook een driekoppige leiding voor het station. Zo komt er een hoofd van de nieuwsredactie, een hoofd van de muziekafdeling en een algemene programmaleider.
Om alle vernieuwingen bij het station mogelijk te maken, wordt het budget van het Asian Network flink opgeschroefd. En dat is opmerkelijk, want de komende jaren moet er namelijk fors bezuinigd worden bij de BBC. In mei van dit jaar legde een deel van het personeel van de omroep nog het werk neer om te protesteren tegen het verlies van ruim 3700 banen. [Guardian/R.S./Radio.NL]